Osijek
NADBISKUP POSJETIO KBC U POVODU SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

Hranić: I Papa naglašava kako je opasno da čovjek u trenucima bolesti bude sam
Objavljeno 10. veljače, 2024.
U povodu Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na one koji su bolesni te njihove probleme, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. sc. Đuro Hranić posjetio je u petak KBC Osijek te onkološke pacijente.

Tom je prigodom Hranić poručio kako je u bolnicu došao ponajprije izraziti zahvalnost i poštovanje liječnicima i medicinskim sestrama te svem ostalom osoblju koje se brine o bolesnicima.

“Svi smo svjesni koliko liječnici i medicinsko osoblje moraju trajno ulagati u sebe, jer je permanentno obrazovanje itekako važno. Možemo biti ponosni na našu medicinu i razinu medicinske skrbi koju osječki KBC pruža bolesnicima. Uz visoku razinu medicinske skrbi čovjeku je itekako važno da netko odvoji trenutak vremena za njega, da s njime popriča, da mu protumači ono što se s njime događa", poručio je nadbiskup.


Dodao je kako je papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci u povodu Dana bolesnika izdvojio poruku iz Knjige Postanka koja glasi "nije dobro da čovjek bude sam".

“Papa naglašava kako je opasno da čovjek u trenucima bolesti bude sam, što je osobito važna poruka u današnjem društvu u kojem postajemo samodostatni, gdje prevladava individualizam i povlačenje u sebe te nema više one društvene povezanosti", istaknuo je.

“Svakako je medicina, koliko god povezana s prirodnim znanostima, itekako i humanistička znanost. Izričem doista duboku zahvanost sa strane nas Crkve svem medicinskom osoblju za sve ono što čine, za sve njihove žrtve i samoprijegore", poručio je.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med., izrazio je dobrodošlicu i zahvalnost nadbiskupu i njegovim suradnicima na podršci koju Crkva pruža KBC-u, ne samo u moralnom i duhovnom nego i u materijalnom smislu.

“Poznato je kako je Katolička Crkva jedan od najvećih donatora naše bolnice, koja se svakodnevno susreće s mnoštvom problema, no kada imate društvenu podršku, podršku bolesnika i njihovih obitelji, onda je sve to puno lakše podnijeti", rekao je Šego, koji također smatra da je ljudski kontakt medicinskog osoblja s pacijentima od velike važnosti.

“Bolesniku se mora pružiti prava informacija, plan liječenja i onoga što želimo napraviti, i onda je uvijek u suradnji s njima lakše doći do pravog rezultata", poručio je Šego. I. Alilović
Izričem doista duboku zahvanost svem medicinskom osoblju za sve ono što čini, za sve žrtve i samoprijegore

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana