Mozaik
POZNATA SU IMENA KANDIDATA ZA GLAZBENU NAGRADU

Nominacije za Porin: Favoriti ove godine bend Let 3 i Vojko V
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Tri nominacije imaju Bare & Majke, Jelusick, Massimo, Matija Dedić, T. Obrovac Quartet, Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a

Na svečanom proglašenju nominacija saznali smo tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu. Trideset prvi Porin već je na nominacijama dao naslutiti kako će to biti uzbudljiva i neizvjesna dodjela - Let 3 i Vojko V zajedno sa suradnicima zaradili su po pet nominacija.Posebnost ovog Porina svakako je i broj prijava - u odnosu prema prošloj godini prijavljeno je čak 40 albuma više u kategoriji Album godine.

- Glasačko je tijelo u nultom i prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među više od 2000 ovogodišnjih prijava u 35 kategorija. Bilo je čak 316 prijavljenih i 395 skladbi za Pjesmu godine - rekla je glavna tajnica Porina Ivana Martinac. Dodjela Porina bit će 23. ožujka u Zagrebu.

Bend Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!", koju potpisuju Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja, nominiran je u kategoriji Pjesma godine, a za njezin aranžman nominirani su njegovi autori Mrle i Olja Dešić. Nominiran je i videospot za pjesmu, koji potpisuje Radislav Jovanov Gonzo, u kategoriji Najbolji videobroj. Njihov album "ŠČ! (Extended)", koji je producirao Matej Zec, nominiran je u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe, a album remiksova "Mama ŠČ! (Remixes)" nominiran je u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe, a potpisuje ga grupa producenata.

Album "Dvojko" Vojka V nominiran je u kategoriji Album godine i u kategoriji Najbolji album hip-hop glazbe. Njegovo likovno oblikovanje, koje potpisuje Vinko Pelicarić, nominirano je u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma. Pjesma "Mamacita" autora Andrije Vujevića i Mihovila Šoštarića nominirana je u kategoriji Pjesme godine, a videospot za nju, koji potpisuje redatelj Rino Barbir, u kategoriji Najbolji videobroj.

Po tri nominacije, zajedno sa svojim suradnicima, osvojili su Tamara Obrovac Quartet, Goran Bare & Majke, Jelusick, Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a, Matija Dedić i postumno Massimo.

Tamara Obrovac Quartet s albumom "Nuvola" nominirana je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Skladba "Oče moj", koju potpisuje Tamara Obrovac, nominirana je u kategoriji Najbolja skladbe jazz glazbe, a sa skladbom "Dvi divojke" Tamara Obrovac Quartet nominiran je u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe. Goran Bare & Majke nominirani su u kategoriji Album godine i Najbolji koncertni album za album "Live at Dom Sportova, 12.11.2022.". S pjesmom "Budi ponosan (Live)" nominirani su u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Jelusick su nominirani u kategorijama Album godine i Najbolji album rock glazbe za album "Follow The Blind Man". S pjesmom "The Great Divide" nominirani su u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom.

Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a s albumom "Candide", čiju produkciju potpisuje Igor Geržina, nominirani su u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Sa skladbom "Kupa" nominiran je u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe, a sa skladbom "It‘s Never Too Late" u kategoriji Najbolja izvedbe jazz glazbe. Massimo je postumno nominiran u kategoriji Album godine i Najbolji koncertni albumagodine s albumom "Massimo Arena Zagreb". Za navedeni album, u kategoriji Najbolja snimka albuma, nominiran je Dragutin Smokrović Smokva. Matija Dedić s albumom "Family & Friends" nominiran je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Sa skladbom "Humpty Dumpty, Live" nominiran je u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe. U kategoriji Najbolja snimka albuma nominirani su Goran Martinac i Mario Mavrin.

U kategoriji Album godine nominirani su: Vojko V s albumom "Dvojko", Jelusick s albumom "Follow The Blind Man", Goran Bare & Majke s albumom "Live at Dom sportova, 12.11.2022.", Massimo s albumom "Massimo Arena Zagreb" i Mia Dimšić s albumom "Monologue".

U kategoriji Pjesma godine nominirani su: Psihomodo pop s pjesmom "Dižeš me", koju potpisuje Davor Gobac, Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!", koju potpisuju Damir Martinović i Zoran Prodanović, Vojko V s pjesmom "Mamacita", čiji su autori Andrija Vujević i Mihovil Šoštarić, zatim Parni valjak s pjesmom "Moja glava, moja pravila", koju potpisuje Husein Hasanefendić Hus, i Prljavo kazalište s pjesmom "Stare navike", autora Jasenka Houre i Ines Prajo. U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su IDEM, Lu Dedić i Pava.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su Natali Dizdar za skladbu "Krug", Vanna za skladbu "Navika" i Zorica Kondža za skladbu "Nemirno srce". Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su Boris Štok za skladbu "Grijeh", Filip Rudan za skladbu "The Outside" i Marko Tolja za skladbu "Nismo znali bolje". U kategoriji Najbolja vokalna suradnja nominirani su Miach i Grše za skladbu "Led", Neno Belan i Mia Dimšić za skladbu "Ajmo u đir" te Petar Grašo i Nina Badrić za skladbu "Nemoj". U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom nominirani su Goran Bare & Majke sa skladbom "Budi ponosan (live)", Jelusick sa skladbom "The Great Divide" i Parni Valjak sa skladbom "Moja glava, moja pravila".

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su "Ispod ovih oblaka" grupe Gazde, "Tako je to kada se voli" Vladimira Kočiša Zeca (među čijim je producentima i Slavonac Tihomir Ivanetić) i "Zapleši twist" grupe Swingers. U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su "Blues po kišnim plažama" Natali Dizdar, "Master Blaster" grupe Detour i "Vile se ovdje igraju" – Matija Cvek & The Funkensteins. U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su: "Follow The Blind Man" Jelusick, "Kino i kokice" Bang Bang i "Vesna" Pipschips&Videoclips. U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su Gretta s albumom "... Iz noći u dan", Nina Romić s albumom "Jezero" i Let 3 albumom "ŠČ! (Extended). U kategoriji Najbolji album hip-hop glazbe nominirani su Vojko V s albumom "Dvojko", Reper Iz Sobe s albumom "Unutra" i Kuku$ s albumom "X". U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su Pocket Palma s albumom "III", Petar Dundov s albumom "In Expectation of Dawn" i Let 3 s albumom "Mama ŠČ! (Remixes)". Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a s albumom "Candide", Matija Dedić s albumom "Family & Friends" i Tamara Obrovac Quartet s albumom "Nuvola". Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi "Berislav Šipuš: Pasija", "Frano Parać: Carmina Krležiana/Missa Maruliana" i album "Ivo Josipović: Lennon".

Za Najbolji album folklorne glazbe nominirani su "Kak da bilo je jučer" Klape Bistrica; "Momci srebro, a cure su zlato, kuterevo to je tebi dato" KUD Dangubice, Kuterevo i "Stari glas" MPS Spačva, koji je producirao Tihomir Ivanetić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana