Magazin
HARIS PAVLETIĆ

Osvijestiti zdrav način života kod studenata
Objavljeno 10. veljače, 2024.
PREDSJEDNIK HRVATSKOG AKADEMSKOG SPORTSKOG SAVEZA

U intervjuu Media servisa gostovao je Haris Pavletić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS), koji posljednjih godina radi sjajan posao. Hrvatski studenti sportaši jedni su od najuspješnijih u Europi, a posebno se to odnosi na posljednjih desetak godina.Ove će godine HASS proslaviti 30. godišnjicu postojanja, ali nije bilo bajno u začetku...?

- Savez posljednjih 10 do 15 godina bilježi nagli uspon, najviše potaknut organizacijom Europskih sveučilišnih igara 2016. u Zagrebu i Rijeci. Od tog dana počinjemo povećavati broj aktivnosti, projekata i studenata uključenih u različite segmente akademskog sporta i tjelesnog vježbanja, što nam je najveći cilj - rekao je Pavletić.

Osvrnuo se i na nacionalna sveučilišna prvenstva, odnosno UniSport HR:

- Radi se o sportskim natjecanjima za studente i studentice. Primarno je natjecanje između sveučilišta odnosno veleučilišta, a trenutno imamo uključenih 18 sportova tijekom cijele godine. Velik je broj natjecateljskih dana, u cijelom sustavu nam se trenutno natječe 8000 do 9000 sportaša. Ovisno od sezone do sezone, ova će biti još jača jer smo dodatno uključili neke sportove na snijegu, kao što su skijanje i odbojka.

Kao i većina sportskih organizacija, HASS muku muči s infrastrukturom:

- Imamo izazova, ali za sada ih dosta dobro rješavamo. Veći gradovi uglavnom nemaju problema. Kada radimo natjecanja pokušavamo se ukomponirati u raspored gradova gdje gostujemo. To nije kontinuirano natjecanje, da se događa iz dana u dan, mi obično za kvalifikacije uzimamo dva-tri dana maksimalno i onda rezerviramo termine dvorana. Obično to funkcionira dobro. Poreč, recimo, za finale rezerviramo tri dana, sve dvorane koje su na raspologanju. Mislim da je to i studentima fenomenalno iskustvo, iz godine u godinu tamo sudjelovati.

​Pavletić obnaša funkciju potpredsjednika Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), a Marko Žunić član je Nadzornog odbora. To je dobar pokazatelj koliko su HASS i naši studenti cijenjeni u Europi:

- Nama je to važno zato što možemo dobiti organizaciju pojedinih događaja u Hrvatskoj, što donosi vidljivost, a nama priliku da se dalje razvijamo i da angažiramo naše timove volontera i ljude koji rade u akademskom sportu, i u krajnjoj liniji da promoviramo Hrvatsku na najbolji mogući način. Možemo sudjelovati u kreiranju svjetskih i europskih politika vezano uz aklademski sport, što Hrvatska definitivno može ponuditi jer mislim da radimo jako dobar posao ovdje - poručio je predsjednik HASS-a.

​​Pavletić je na kraju istaknuo što im je primarni cilj kao organizacije:

- Najvažnije je da kod studenata osvijestimo zdrav način života, da ih što više potaknemo kako bi se počeli baviti nekim oblikom tjelesnog vježbanja. Hoće li to biti natjecateljski sport ili rekreacija, potpuno je nebitno, te da svojim zdravim navikama utječu na starije, a pogotovo na svoje buduće naraštaje. (Media servis)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana