Magazin
TEMA TJEDNA: DEZINFORMIRANJE UOČI IZBORA

Denis Avdagić: Sve se svodi na napade i polarizaciju društva
Objavljeno 10. veljače, 2024.
DENIS AVDAGIĆ Geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija)

Proteklih se tjedana predizborna kampanja zakuhala iako službenog datuma parlamentarnih izbora još nema. U međuvremenu oporba je sve aktivnija, ali i vladajući, napose HDZ i Plenković, retorika je sve žešća, komunikacija u javnom (medijskom) prostoru sve učestalija, kampanja dezinformacija također...Kakav dojam ostavlja dosadašnja predizborna kampanja - pitali smo Denisa Avdagića, geopolitičkog analitičara i političkog konzultanta u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija).

- Sve se svodi na napade, posebno sirove na društvenim mrežama. Komunikacijski smo kontaminirani retorikom posve sigurno neprikladnoj sabornici i ozbiljnoj politici. Neistine koje se iznova ponavljaju, nakon nekog vremena se prihvate kao činjenice, rekao bih na razini onih "alternativnih". Sjetit ćete se kako sam u jednom našem razgovoru spomenuo da je netočno da je 1990-ih INA bila uspješnija ili veća od njezina današnjeg suvlasnika MOL-a. "Mondo economico" 1990. objavio je listu najuspješnijih kompanija ‘Istočne Europe‘ te je MOL bio prvopozicionirani, veći po prihodima, a sve to prije rata i gubljenja tržišta za INA-u. Međutim, očekujem u ovoj pretkampanji, posebno u kampanji, često ponavljanje te dezinformacije. Popratite taj primjer i razmislite o kvaliteti političara koji to iznose bez ikakvog podatka i podloge.

Zasad dominiraju teme poput izbora Turudića za glavnog državnog odvjetnika, na koga se većina oporbe uključujući i Milanovića žestoko okomila, uz uobičajene teme poput korupcije, te obvezatnih napada na Vladu i Plenkovića. Za HDZ je sve jasno, Plenković je dominantan, no tko se od oporbe pokazuje najaktivnijim i najpoduzetnijim, s novim idejama, ili su svi više-manje neinventivni u izbornoj retorici, ali s inventivnim udjelom dezinformacija i manipulacija, što im zamjeraju i neki neutralni politički komentatori, uz obvezatno navođenje Mosta u takvom kontekstu?

- Tema izbora Turudića burno je uskomešala političku scenu, nikada se tako strasno nije raspravljalo o kandidatu za tu funkciju. Optužuje ga se kako je HDZ-ov, a upravo je Turudić sudac koji je osudio Ivu Sanadera, Damira Polančeca, dakle HDZ-ovce. Zapravo, kao pravni laik, prije bih prigovorio njegovu pristupu suđenju Sanaderu, za koji niti dandanas nije predan takozvani corpus delicti, pet milijuna eura za koje je Robert Ježić na suđenju tvrdio kako su mito, dokazni materijal u tom slučaju.

Zanimljivo, na saslušanju kandidata za glavnog državnog odvjetnika HDZ-ova Magdalena Komes pitala je o dugotrajnim istragama, za koje cure informacije te se kvalitetno ne komuniciraju. Turudić, kako je odgovorio, pitanje nije razumio, ali USKOK je nakon toga podignuo optužnicu protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika, Darinka Dumbovića.

Još jedna bliska tema je pitanje izmjena Zakona o kaznenom postupku. Stranka Centar splitskog gradonačelnika Ivice Puljka prijavila je Europskoj komisiji Hrvatsku zbog "ugrožavanja medijskih sloboda i onemogućavanja djelovanja zviždača". Splitski HDZ-ovac Jakša Balov odgovorio je kako isti gradonačelnik Puljak "ratuje s medijima, a da je zaratio i s poznatom zviždačicom Majom Đerek".

Što se MOST-a tiče, oni su jako zaronili u vrlo problematičnu komunikaciju, zastupnik Marin Miletić prednjači i "dostojno" je u tom smislu zamijenio Ivana Pernara.

Javnost se preko politike zabavlja i SMS-ovima koji cure, a nedavno je HDZ pustio snimku u kojoj Nikola Grmoja govori kako će koga uhićivati i onda je on sam jednom mediju razjasnio kako se radi o šali koju je poslao u privatnoj komunikaciji. Nije li to dovoljno da shvatimo koliko je nezgodno kada se medijskim prostorom šire privatne korespondencije i koliko je opasno selektivno puštanje istražnih materijala.

Politika i mediji upali su u zamku rasprava u kojoj od stabla ne vide šumu, problematiku od koje se skreće poglede, a sve zbog repertoarne svakodnevne politizacije. Ne vjerujem da će birači dopustiti sebi na listićima zaokruživati najveće klaune, one najbučnije populiste i demagoge, nego najkonstruktivnije i one koji doista dokazuju kako mogu imati odgovornost za državu. Oporba, ako nema vlast na lokalnoj razini, to može dokazivati samo konstruktivnim dijalogom i prijedlozima.

Koliko je politička scena općenito u svijetu (SAD, EU, Rusija, Kina...) danas inficirana dezinformacijama, lažnim vijestima, tzv. alternativnim istinama..., napose u širem propagandom smislu? Iz EU stižu upozorenja kako je kampanja dezinformiranja - golem izazov za Europu u ovoj godini...

- Veći dio stanovnika globalno nije u stanju ocijeniti kvalitetu informacija. Nerijetko već takozvani meme, poruka ili ilustracija koja se viralno širi, iako neistinita, izgledom uvjerljiva, može napraviti nemjerljivu štetu društvima, politici. Dezinformacije su izazov današnjice. U vrijeme kada vam je sve dostupno s nekoliko klikova, previše je onih koji su informacijski lijeni i zato su "plodno tlo" za dezinformiranje. Provjerite, čitajte, učite, educirajte i druge kada god možete.

Kad se radi o komunikacijskom retorici na našoj političkoj sceni, posebno aktivnoj uoči parlamentarnih izbora, postaju li dezinformacije ključni alat kampanje i kod nas? Predstoji li nam novi uzlet dezinformatorske propagande iz pojedinih stranaka...?

- Mi smo najčešće žrtve dezinformacijskih kampanja koje dolaze izvana, a onda se primaju kod sugrađana i što je gore političara koji sudjeluju u daljnjem širenju. Oko tih izvora formirale su se takozvane trolovske zajednice sposobne za brzo širenje dezinformacija. Cilj im je polarizacija hrvatskog društva, a u kampanji odabir kandidata te stranaka koji podržavaju njihove geopolitičke ciljeve. Informiranje je izuzetno važno, znanje je prava moć, naoružajmo se njime i ne dopustimo sebi podlijeganje dezinformacijama i propagandi "korisnih budala tuđih interesa". (D.J.)

Možda ste propustili...

SUPERIZBORNA GODINA: I AFRIKA U SREDIŠTU - SENEGAL EUROPI NE VJERUJE

Domoljubne igre moći i interesa

Najčitanije iz rubrike