Magazin
VELEPOSLANIKOV IZBOR

Tužne tajne
Objavljeno 10. veljače, 2024.
(RAZ)OTKRIVANJE: “MEĐU PRIJATELJIMA”, NOVI SENZACIONALNI ROMAN LUCINDE BERRY

Odnos roditelja prema vlastitoj djeci jedan je od složenijih odnosa u svakome društvu. Roditelji često nekritički vole svoju djecu, skloni su tolerirati sve njihove postupke... Jednostavno, roditelji ne žele vidjeti njihove slabosti. A, ako ih i kojim slučajem i vide, onda ih najčešće relativiziraju, minimaliziraju... 

Roman Lucinde Berry "Među prijateljma" (Mozaik knjiga, 2023.) tematizira upravo takvu temu - odnos roditelja prema postupcima svoje djece. No ovdje je ta tematizacija i više nego traumatična, jer do (samo)analize dolaze poslije tragičnih događaja. Jedne večeri susret trojice najboljih prijatelja završio je tragično, (samo)ubojstvom najboljih prijatelja. Roditelji trojice mladića žele saznati što se to točno dogodilo, zašto je jedno druženje završilo velikom tragedijom. Zašto su se prijatelji posvadili?

I u tom (samo)otkrivanju otkrit će se čitav niz tajni, odnosno pokazat će se da ni roditelji nisu uopće poznavali svoju djecu. Roman je pisan iz perspektive triju majki, triju najboljih prijateljica, koje je ovaj tragični događaj prisilio da iznova preispitaju i vlastite odnose, koji uopće nisu bili tako idilični kako se na prvi pogled činilo. Stoga je potpuno u pravu Heather Gudenkaut [1], kada kaže da u ovome romanu "Berry donosi prekrasno osmišljenu studiju tajni i tuge unutar usko povezane skupine prijateljica te svega na što je majka spremna kako bi otkrila istinu i zaštitila svoju djecu" [2].

Naravno da ni jedno (raz)otkrivanje tajni, posebice onih obiteljski, nije nimalo ugodna aktivnost, jer ono što će se u tom procesu otkriti nije lijepo! Tajne pokazuju da je naš život lažni žvot, da smo okruženi obmanama i iluzijama svih vrsta. Neki put bilo bi poželjno da odustanemo od (raz)otkrivanja obiteljski tajni, da bi bilo puno bolje da o svojoj djeci, o svojim roditeljima, o svojim partnerima, o svojim prijateljma... znamo što je moguće manje. Jer, istine znaju biti vrlo bolne. I, naravno, otkrivanje obiteljskih istina, istina o svojoj djeci, nameće nam čitav niz krajnje logičnih pitanja: kako je moguće da mi kao roditelji sve to nismo znali? Kako je moguće da su nam takve stvari (kao što su naprimjer seksualne sklonosti vlastite djece) mogle samo tako promaknuti? Kako sve te sada očite stvari nismo vidjeli? I tko je, u konačnici, kriv što se jedna takva tragedija dogodila? Jesmo li mogli djelovati preventivno?

Sva ova pitanja, kao i neke odgovore, moguće je pronaći u ovome sjajno napisanome romanu, koji nije moguće “ispustiti iz ruku” (Kimberley Belle). A što se zapravo te kobne i tragične noći dogodilo između trojice najboljih prijatelja, dragi čitatelji, saznat ćete kada pročitate ovaj roman, koji toplo preporučujem.

Zlatko Kramarić
Poziv od kojeg svi strahujemo
[1] Riječ je o autorici uspješnice “Prekonoćni gost”.

[2] Slično razmišlja i Kimberley Belle (autorica uspješnica “Dok nas lažne rastavi” i “Nestao” - oba su romana prevedena na hrvatski jezik u nakladi zagrebačke izdavačke kuće Mozaik knjiga, a o njima sam pisao upravo na stranicama Magazina Glasa Slavonije), koja ističe iznimnu pripovjedačku umješnost autorice Berry, koja je ovaj roman “otvorila udarcem od kojega zastaje srce - telefonskim pozivom usred noći od kojega svi strahujemo, a zatim prelazi na mračnu priču koja razvija nizom razornih preokreta”.

Najčitanije iz rubrike