Magazin
UREDNIKOV IZBOR: THE DEEP END, TV SERIJAL MJESECA

Fatalna privlačnost kulta
Objavljeno 10. veljače, 2024.
PORUKA DANA: AKO MI SE ŽELIŠ PRIBLIŽITI NA 50 MILJA, BOLJE TI JE DA BUDEŠ SPREMAN ZA NAJDUBLJI DIO BAZENA

Kada razmišljamo o kultovima, obično se prisjetimo dobro poznatih povijesnih vođa kultova i aktivnosti s blagom retrospektivom. Dokumentarni TV serijal The Deep End promijenio je percepciju kultova dokumentirajući suvremenu kultnu zajednicu proisteklu iz učenja Teal Swan, američke spiritualne influencerice i autorice. Učenja Swanove, njezini sljedbenici i događaji u razdoblju tijekom kojeg je dokumentarni film sniman teška su područja za analizu, s obzirom na činjenicu da pronalaženje istine zahtijeva dosta neumjerenih percepcija koje su ponudili tvorci dokumentarca (koji su, doduše, došli do snimaka prijevarnim putem) - piše Rachel Sandell, čiji prilog za collider.com, prenosimo u nešto kraćoj verziji i uz neznatne prilagodbe.Jasno se pokazalo da su kontroverzna učenja Swanove potencijalno opasna; njezina zajednica, posebno njezin unutarnji krug, upućuje na kultno ponašanje - što je alarmantno otkriće, s obzirom na to da Swan još uvijek povećava svoju bazu obožavatelja i još uvijek u velikoj mjeri utječe na ranjive ljude diljem svijeta. S dva milijuna sljedbenika na Facebooku i s njih 1,81 milijun na YouTubeu, sa sigurnošću se može reći da mnogi pažljivo slušaju što ona ima reći - u dobru i u zlu.

MRAČNA ISKUSTVA


Swan ima mnogo iskustva u patnji i zlostavljanju; njezino djetinjstvo nije bilo lako. Izdaja od najbližih, od odraslih i autoriteta u njezinu životu, dala joj je jedinstven odnos prema mentalnom zdravlju i duhovnosti od mladosti. Kao netko tko je prošao kroz užasnu patnju, Swan zna kako je to stalno preispitivati ​​je li život vrijedan življenja. Međutim, Swan nema profesionalne kvalifikacije, obrazovanje ili certifikat za prakticiranje svojih tehnika iscjeljivanja. Ona stavlja velik naglasak na prihvaćanje negativnih osjećaja i ponovno preispitivanje traume, govoreći da je prisjećanje na sve potisnute događaje jedini način da prebolite bol. Terapija potisnutog pamćenja, također poznata kao terapija oporavka pamćenja, može biti nezgodna tehnika za navigaciju, s obzirom na tanku liniju između potisnutog pamćenja i lažnog pamćenja.

Budući da je teško razlikovati sjećanja koja su stvarna od onih koja su lažna, koja se “ponovno pojavljuju” snagom sugestije, psiholozi oklijevaju reći da je terapija potisnutog pamćenja sigurna praksa. Nema previše načina za istraživanje prakse a da ne zađete u područje neetičkog. The Deep End jasno pokazuje kako Swan potiče grupne vježbe sa svojim sljedbenicima, tijekom kojih drugi članovi grupe preuzimaju osobnost pacijentovih prijatelja ili obitelji glumeći u određenim scenarijima. Mnoga ponovno oživljena sjećanja u The Deep End su, naravno, povezana s traumom (dakle, potiskivanje), ali sva vraćena sjećanja prikazana u dokumentarcu oštra su za članove obitelji pacijenata. Za jednu članicu grupe, Sabrinu, rezultat njezine vježbe svodi se na to da je njezini roditelji ne vole. Kao rezultat toga, iselila se i prekinula veze sa svojom obitelji.

To ne znači da su sva pronađena sjećanja u The Deep End - lažna; opasno je to pretpostaviti. Ali još je opasnije prakticirati vježbe koje imaju jednako dobre šanse za usađivanje lažnih sjećanja kao i za vraćanje pravih, pogotovo kada rezultat tih vježbi natjera pacijente da prekinu veze s obitelji i prijateljima te se potpuno posvete brendu liječenja koji nudi i prakticira Swan. Izoliranje sljedbenika ključni je opis ponašanja potencijalnog vođe kulta. Iako je teško odrediti koliko je Swan iskrena kada kaže da želi pomoći ljudima koji pate, razumljiva je pretpostavka da je to ono u što ona doista vjeruje. Samo što nemaju svi ista iskustva kao ona. Nerealno je prisjetiti se svake traume koju mozak skriva kako bi se zaštitio, a može biti vrlo opasno za ljude koji već imaju suicidne misli da isključu vlastiti sustav podrške.

Stav Swanove da jedno iscjeljujuće iskustvo odgovara svima, kao što je prikazano u The Deep End, može biti izuzetno štetan, ne samo za ljude koji slijede njezina učenja nego i za nju samu. Swan komentira trebaš li otići ili ne, posebno kada je riječ o njezinu najužem krugu. Kako bi vam ona vjerovala i kako biste dokazali svoju odanost cilju, morate biti dostupni 24/7, biti spremni staviti Swan na prvo mjesto, čak i iznad svoje obitelji, i dokazati da ste voljni slijediti sva pravila potpisivanjem ponuđene liste pravila i obveza. To je zadalo tešku obvezu privatnoj istražiteljici Molly Monahan, s obzirom na to da su, prema njezinim standardima, mnogi predmeti o kojima se ne može pregovarati na popisu bili, prema njezinim riječima, “ilegalni”.

Iako se ta stroga pravila ne provode za uobičajenog sljedbenika ili člana grupe, unutarnji krug mora se pridržavati svakog pravila, a neslaganje sa Swan znači osigurati konačno odbacivanje. Nitko ne može govoriti protiv Swan jer ona sama po sebi zna što je najbolje, bilo zbog svoje moći uma i čitanja aura, bilo zbog toga što automatski zna najbolje na temelju iskustva...

Postoji visoka razina odgovornosti kada je u pitanju dokumentarni film. Dokumentarci tvrde da govore istinu i trebali bi to činiti na vjerodostojan način. Dok su učenja Swanove bila pod povećalom godinama prije serije i u godinama nakon nje, The Deep End također ne govori cijelu istinu. Lako se igrati percepcijama kada se priča istinita priča, a dokumentarci će uvijek imati inherentnu pristranost, ali The Deep End nije oprezan sa svojim prikazima ljudi koje snima. Zapravo, miniserija ulaže vrijeme i trud da uredi scene dokumentarca za maksimalnu dramatičnost, često pod cijenu transparentnosti.

UTOČIŠTE ZA RANJIVE


Riječ “kult” je jaka i nosi izrazito negativne konotacije. Odmah zaključiti da je Teal Swan vođa kulta a da se previše ne osvrnemo na zajednicu koju je izgradila, bilo bi neodgovorno. No definitivno postoji mnogo crvenih zastavica, a izolacija je velik dio dobrodošlice u njezin unutarnji krug. Popis o kojem se ne može pregovarati u velikoj mjeri osigurava da su Swan i zajednica “Teal Tribe” jedini sustav podrške koji je “siguran”. Većina njezinih sljedbenika nije dio užeg kruga i stoga se ne mora pridržavati njezinih pravila. Ali kada je riječ o samom unutarnjem krugu, vrlo je moguće da se kult formira iz dobrih namjera.

Jedna stvar koju je važno prepoznati u vezi s kultovima i štetnim zajednicama jest da oni ne postoje samo u prošlosti i da ih ponekad nije lako vidjeti onakvima kakvi jesu. Zajednice koje se izoliraju i imaju potencijal za nanošenje štete postoje i danas i traže ljude koji su ranjivi. Bilo zbog dobrih bilo zbog loših namjera, suvremene zajednice i štetni kultovi pronalaze one koji se nemaju komu i čemu drugom obratiti. Sve to može biti najgora moguća stvar koja se može dogoditi nekome tko očajnički želi promjenu u svom životu i spreman je slušati potencijalno zlonamjerna i manipulativna učenja poput onih u serijalu The Deep End od četiri epizode (Hulu/Amazon Prime). Redatelj je Jon Kasbe, producent Bits Sola, a izvršni producenti Tom Yellin i Gabrielle Tenenbaum.

Darko Jerković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana