Crna kronika
POLICIJA GA ZAUSTAVILA NA AUTOCESTI KOD OKUČANA

Turčin švercao ilegalne migrante
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Nastavlja se svakodnevni lov policije na ilegalne migrante i osobe koje ih prevoze u Brodsko-posavskoj županiji. Kako stoji u priopćenju PU brodsko-posavske, policajci su u srijedu prijepodne na području Okučana kontrolirali automobil austrijskih nacionalnih oznaka koji je vozio 46-godišnji Turčin. Policajci su u automobilu zatekli više stranih državljana. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, a za 46-godišnjaka se sumnja da je iz koristoljublja, prema prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, u automobil primio strane državljane u namjeri da ih preveze do Zagreba. Prema stranim državljanima proveden je postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima.

Policijski službenici su osumnjičenog 46-godišnjaka uz kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Unatoč svakodnevnim uhićenjima vozača koji prevoze ilegalne migrante, šverc je i dalje svakodnevan u tri županije kroz koje prolazi autocesta A3, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. U gotovo svim slučajevima migranti uz pomoć vodiča s bosanskohercegovačke, ali i hrvatske strane granice prelaze rijeku Savu i nakon toga stupaju u kontakt s vozačima koji ih primaju u vozila (većinom je riječ o kombijima), te ih prevoze do Zagreba ili blizine slovenske granice. Vozači pak imaju pomoć u sunarodnjacima koji se u automobilu voze ispred i upozoravaju o eventualnim policijskim patrolama. M.Bugarić
PUSTILI SU IH, PA IH OPET TRAŽE
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv tri državljanina Rumunjske (24, 38 i 20 godina). Prvi je u kombiju, u tovarnom prostoru bez sjedala, ventilacije i sigurnosnih pojasa, prevozio dva punoljetna i osam maloljetnih Afganistanaca, a ispred njega su u autu bila druga dvojica, no policajci su ih zaustavili. Sud im je prvo ukinuo istražni zatvor i pustio ih na slobodu, no nakon žalbe istražni je zatvor opet određen. Međutim, Rumunji su sada nedostupni, pa je sud za njima raspisao tjeralicu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana