Crna kronika
NOVA PRIJEVARA

Govore engleskim i tvrde da su naši policajci
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Nacionalni CERT evidentirao je nove pokušaje prijevare, u kojima prevaranti telefonski uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim djelima. Prilikom dolaznog poziva prikazuje se hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku.

- Građani javljaju kako su zaprimili pozive koji započinju automatiziranom porukom: "Your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent." Prevaranti građane uvjeravaju da im je osoba iskaznica kompromitirana ili istekla, te ih usmjeravaju na javljanje jednom od "operatera/agenata". Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se predstavlja kao hrvatski policajac, ali na engleskom jeziku!? Ovakav tip prijevare koristi se za krađu osobnih podataka, a potencijalno i za krađu financijskih sredstava - upozoravaju iz policije, i ističu kako hrvatska policija neće s građanima nikada započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku.

Iz policije savjetuju građanima da prekinu komunikaciju čim prepoznaju prijevaru, da ne dijele osobne podatke nepoznatim osobama, ne fotografiraju osobne dokumente i ne šalju ih nepoznatima te ne uplaćuju novac neznancima za sumnjive usluge ili ucjene. S.Lacić
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana