Mozaik
NAJSTARIJI STANOVNIK ZOOVRTA U BERLINU

Plamenac Ingo uginuo je u dobi od 75 godina
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Berlinski zoo oplakuje smrt plamenca Inga, za kojega se vjeruje da je imao 75 godina
Uginuo je plamenac Ingo, za kojega se vjeruje da je bio najstariji stanovnik berlinskoga zoološkog vrta, objavila je ta institucija. "Plamenac Ingo uginuo je u 75. godini. Ružičasti flamingo živio je u Berlinu od 1955. - prava legenda!" Mnoge je korisnike Instagrama ta vijest ražalostila, pa su ispod objave zoološkog vrta objavili mnoštvo poruka sućuti i uplakanih smajlića.

Natpis na prstenu oko Ingove noge, otkriven prije nekoliko godina, pokazuje da je ptica na svijet došla u Kairu 23. lipnja 1948. To bi značilo da je Ingo bio stariji i od gorile Fatoua iz istoga zoološkog vrta, koji se okotio 1957. Nije potpuno sigurno znači li spomenuti datum ujedno i dan kada se Ingo izlegao, s obzirom na to da ostali dokumenti koji bi to mogli potvrditi nisu sačuvani. Plamenci u divljini dožive oko 30 godina. Prema podatcima berlinskoga zoološkog vrta, njegovo je osoblje bilo prvo u Njemačkoj koje je uzgajalo čileanske i ružičaste plamence, još od ranih šezdesetih prošlog stoljeća. Zoo je objavio kako je Ingo vjerojatno imao i potomke, no nisu sačuvani podatci koji bi to potvrdili.

Kako je Ingo uspio preživjeti toliko dugo? Čuvar zoološkog vrta Thomas Lenzner jednom je objasnio da je to djelomično zbog izostanka prirodnih grabežljivaca u zoološkom vrtu, kao i zbog visokokvalitetne veterinarske skrbi i optimizirane hrane, koja je sadržavala i određena bojila (karotenoide), zahvaljujući kojima je Ingo imao nježnoružičastu boju perja. H
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

JEDNA OD NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA FILMSKIH KRITIČARA STIGLA U SLAVONIJU

Oktavijan Osječaninu Davidu Gaši

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ VERE SVOBODE NJIKOŠ

Najljepše pjesme za nas će zauvijek imati njezino lice

Najčitanije iz rubrike