TvObzor
“TRAGOM ISTRAŽIVAČICE: PUTOVANJE KROZ STJENJAK”

Slavnim stopama neustrašive Isabelle Bird
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Ruby Wax, Melanie Brown i Emily Atack istražuju ljude, mjesta i neobične običaje Amerike koja je u vječnoj mijeni

Tri generacije žena pionirki - Ruby Wax, Melanie Brown i Emily Atack - okupljaju se kako bi pošle slavnim stopama neustrašive viktorijanske istraživačice Isabelle Bird. Isabella je sama prešla cijeli američki Divlji zapad u kojem je tada vladalo bezakonje. Prejahala je 1300 kilometara kroz Stjenjak u Coloradu. Družila se s odmetnicima, penjala se na planine i nailazila na grizlije, a sve u doba kad ženama u Britaniji mnogo toga nije bilo dopušteno.Prvu epizodu dokumentarne serije “Tragom istraživačice: Putovanje kroz Stjenjak” (“Trailblazers: A Rocky Mountain Road Trip”) pogledajte u četvrtak, 15. veljače, na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 12.55.

Služeći se njezinom knjigom iz 1879. “Život dame u Stjenjaku” (“A Lady’s Life in the Rocky Mountains”) kao nadahnućem za svoju povijesnu američku avanturu, Ruby, Mel i Emily žele odati počast ovoj zaboravljenoj pionirki. One istražuju ljude, mjesta i neobične običaje Amerike koja je u vječnoj mijeni, dok razmišljaju o promjenama u zapadnom društvu u posljednjih 150 godina i vlastitim doživljajima sebe kao žena.

Za Ruby to je putovanje života - krećući se stopama jedne od svojih najvećih heroina, dok opet usvaja nešto od one upornosti iz svoje mladosti. Beskrajno radoznala, ona želi družinu povesti daleko od utabanih staza kako bi upoznale neprilagođene ljude iz zaleđa. Mel osjeća čvrstu povezanost s Isabellom Bird. Najbliža je istraživačici po godinama kad je bila krenula na svoje putešestvije. Kao i ona, rođena je u Yorkshireu, također se upustila u avanturu i također ne prihvaća odbijanje. Kao srodna duša viktorijanske pionirke feminizma, Mel želi otkriti tko je zapravo bila Isabella Bird i što ju je motiviralo. Putovanja Emily, kao najmlađe u skupini, bila su ograničena na klubove na Ibizi i praznike s majkom, tako da je sad daleko izvan svoje zone komfora. Ali to je ne koči. Na ovom putovanju punom otkrića upušta se u sve i svašta. Započevši svoje veliko putovanje u Cheyenneu, sjeverno od granice s Coloradom, Ruby Wax, Melanie Brown i Emily Atack ubrzo uranjaju u duh Divljeg zapada. Isabella je u cijelom Coloradu postala poznata kao Engleskinja koja jaše jednako dobro kao muškarac. Otputivši se u planine, svraćaju u Estes Park, čudesnu dolinu okruženu snježnim vrhuncima, koju je Isabella opisala kao nešto što “nadmašuje sve njezine snove”. Ondje je susrela jednookog odmetnika Rocky Mountain Jima. Razmišljajući o svojim odnosima s muškarcima, Emily želi saznati priču o Jimu i Isabelli.

Prihvativši Isabellin prijedlog da zađu u neistražen teritorij, trojac nehotice skreće u stari rudarski gradić pretvoren u hipijevsko okupljalište. Ondje doživljavaju život u dubokoj divljini s modernim gorštakom te pokušavaju ponoviti podvig koji je Isabella izvela prije gotovo 150 godina: uspeti se na jednu od poznatih planina Colorada više od 4000 metara. D. Miklić
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

2

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

3

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav