Sport
VELIKE ŽELJE I PLANOVI

Roko Jurišić: Priče kako nisam za Osijek bile su moj dodatni motiv
Objavljeno 8. veljače, 2024.
Kad je došao, bilo je sumnji, ali mladi Zagrepčanin brzo je pokazao da Osijek sad ima dobro rješenje na lijevom beku

Bočnu poziciju na lijevoj strani ove zime NK Osijek riješio j edolaskom 22-godišnjeg Roka Jurišića. Nakon što je početkom godine osvanula vijest "Jurišić na Pampasu", među navijačima Bijelo-plavih bilo je podsmijeha, pa i nezadovoljstva.Nakon turbulentne jeseni očekivao se neki zvučni transfer na Opus Areni, a stigao je Jurišić, nekadašnji član darovite juniorske generacije Dinama, zatim Rijeke (bio posuđen Hrvatskom dragovoljcu), austrijskog Rieda i slovenske Mure. U prvim momčadima Dinama i Rijeke nije dobio pravu šansu, u Austriji i Sloveniji je igrao i sazrijevao, ali i dalje je bio poprilična nepoznanica. No nakon samo nekoliko utakmica Roko je demantirao i podsmijehe i sumnju. Ono što je pokazao tijekom priprema i u prvim utakmicama nastavka hrvatskog prvenstva govori kako je Osijek ove zime pogodio s dovođenjem lijevog beka nakon što se Drambaev nije iskazao na toj poziciji.

Odličan početak


U Osijeku je krenuo dobro, zrači samopouzdanjem, 2024. bi mogla biti njegova godina. Počela mu je sjajno... Trener Zoran Zekić ima povjerenja u njega, navijači su se uvjerili kako nije "mačak u vreći", a ide mu i na privatnom planu. Nedavno se oženio, lijepa Splićanka Ivana više nije Gudelj, nego Jurišić, a par čeka bebu. Krajem travnja, odnosno početkom svibnja, Ivana i Roko očekuje rođenje kćerke.

- Odlično sam, baš me krenulo ove godine... Samo neka se tako nastavi - kaže Roko, dečko sa zagrebačkog Trnja, nekadašnji član "Jovićevićevih fakina", sjajne Dinamove generacije juniora koja je stigla do četvrtfinala Lige prvaka za mladež. U toj juniorskoj generaciji bio je izvrstan, a u prvoj momčadi Dinama nikada nije dobio pravu šansu.

- Nisam dobio šansu, malo mi je čudno i žao zbog toga. Bili smo odlična generacija, na kraju je svatko otišao na svoju stranu. Ne vraćam se u prošlost, sad je fokus samo Osijek, kako što bolje igrati i prodonijeti klubu na putu do pobjeda - kaže Roko, koji nije dobio pravu šansu u Dinamu, pa se nadao ekspanziji u Rijeci u koju je otišao s Maksimira.

- Na Rujevici je O.K. krenulo, debitirao sam protiv Varaždina i odigrao dobro. Trener Rožman mi je vjerovao, on je i inzistirao da dođem, ali to stanje nije dugo potrajalo. Trener je otišao, a u klubu su počele neke igrice na koje nisam mogao utjecati. Izgubio sam mjesto u momčadi, poslan u Siget na posudbu, igrao sam dobro u Hrvatskom dragovoljcu i vratio se u Rijeku. Tad je Zoran Zekić bio trener Slaven Belupa i želio je da dođem u Korivnicu, ali ja sam izabrao povratak u Rijeku i - pogriješio. Mislio sam da mogu biti prvi lijevi bek, ali opet nisam bio u prvom planu. Jednostavno, nisam bio zadovoljan i otišao sam u Austriju, koja je dobra liga za razvoj mladih igrača. I Ried se pokazao kao dobar odabir. Tamo sam napredovao, a onda prešao u Muru. Htio sam u sredinu gdje ću igrati, Mura je ispunila moja očekivanja, igrao sam, napredovao i sazrijevao, dobio samopouzdanje, drago mi je što sam bio dio te priče.

Bez puno razmišljanja


Mogao je ostati u Sloveniji, imao je ove zime ponude tamošnjih najboljih klubova, ali kad je stigao poziv s Opus Arene, nije puno dvojio.

- Zvali su me Celje, Maribor i Olimpija, znači top 3 slovenska kluba. Bila je u igri i Turska, ali onda se javio Osijek, i evo mene u Slavoniji. Nisam previše razmišljao, želio sam kući, mislim da je ovo odlična odluka za razvoj moje karijere, ali i za privatni život. Uskoro ću postati otac, želio sam da mi se dijete rodi u Hrvatskoj, da budemo kod kuće.

Nije dugo u Osijeku, tek dva mjeseca, ali dojmovi su dobri.

- Ma, odlični. Osijek je veliki klub s ozbiljnim ciljevima, želja je osvojiti Kup Hrvatske i, naravno, izboriti Europu. Mislim da su nam ciljevi realni i dostižni. Ovdje se odlično osjećam, i u momčadi i u gradu. Već sam se priviknuo, tu mi je supruga, grad je sjajan, uvjeti na Opus Areni fantastični, navijači odlični... Doista se nemam što žaliti, ljudi su me odlično prihvatili.

No pri dolasku situacija nije bila tako bajna. Bilo je nepovjerenja u tvoje igračke kvalitete, a i najžešći navijači Osijeka u prvi su plan gurnuli jednu tvoju prošlogodišnju rečenicu: Nikada neću odustati od Dinama. Sve što radim je u cilju da jednom stavim taj dres na sebe.

- Očekivao sam da bi moglo biti tako. Volim čitati novine, portale, komentare, ali nije me to tad toliko diralo jer znao sam da vrijedim, da mogu pomoći momčadi i dokazati se navijačima. Supruga, obitelj i menadžer govorili su mi da se ne obazirem puno na to, da je najvažnije da se dokažem na terenu. Time sam se vodio i vjerujem da navijači sad prepoznaju da za Osijek dajem baš sve od sebe. Moram priznati i da su me te priče kako nisam za Osijek malo i motivirale.

Reprezentacija


Za Jurišića se ne može reći da je čovjek kojem nedostaje samopouzdanja. Ono pršti iz svake njegove rečenice.

- Nekada ga nisam imao, i to me kočilo, ali u Muri sam ga, hvala Bogu, dobio. Kad vjeruješ u sebe, onda bolje igraš, bolje funkcioniraš. Posložio sam si neke stvari u glavi i zadovoljan sam kako mi sad ide.

Ide mu dobro. U novoj sredini se odlično snašao, uskoro će postati otac, a da bi godina bila onako baš idealna, nedostaje jedan trofej, ali i jedan poziv. Onaj izbornika hrvatske nogometne reprezenacije Zlatka Dalića.

- To su ovogodišnje nogometne želje - osvajaje Kupa i izlazak u Europu s Osijekom, kao i da se nađem na Dalićevu radaru.

Igrač koji je dočekan s "nije on za Osijek" danas gleda prema reprezentaciji. Već smo spomenuli da mu je samopouzdanje do neba.

- Čovjek uvijek u životu treba gledati prema nečem višem. Nije da sad odmah očekujem Dalićev poziv, ali volio bih da me ima u vidu. Reprezentacija je na mojoj poziciji "tanka", pa zašto se onda ne bih nadao, volio bih dobiti priliku među Vatrenima - dodaje Roko za kojeg smo u prvim danima siječnja napisali "došao Jurišić, ali je pitanje koliko je on doista pojačanje za Bijelo-plave". Nije trebalo dugo da nam pokaže kako Osijek ima dobro rješenje na lijevom beku. Godina mu je počela izvrsno, igrački i privatno, pa neka mu i nastavak 2024. bude takav.

Ivana Liović
Pogriješio sam, trebao sam odmah kod Zekića
Jurišić nije slučajno osvanuo na Opus Areni, Zoran Zekić ga već duže vrijeme prati. Kada je kao igrač Rijeke bio na posudbi u Hrvatskom dragovoljcu, želio ga je u redovima Slaven Belupa, na čijoj je klupi tada sjedio. Ta ideja je propala, ali Zekić i Jurišić našli su se na Pampasu.

- Nakon odlične polusezone u Hrvatskom dragovoljcu odlučio sam se vratiti u Rijeku i pogriješio sam. Sad znam da bi bilo bolje da sam prihvatio ponudu i tada otišao u Slaven Belupo. Bilo bi bolje za moj razvoj. Ipak sam se našao sa Zekićem, ovdje u Osijeku. Jest malo zaobilaznim putem, ali drago mi je što surađujemo i što trener ima u mene povjerenja - kaže Jurišić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana