Ekonomija
NAJVIŠE SE SMANJIO PROMET U MALOPRODAJI GORIVA

Hrvatska u prosincu bila među zemljama Unije s najvećim rastom prometa u maloprodaji
Objavljeno 8. veljače, 2024.

Hrvatska je i u prosincu bila među zemljama Europske unije (EU) s najvećim rastom prometa u maloprodaji, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.


Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u prosincu za 0,8 posto u eurozoni i za 0,7 posto u EU-u, izračunao je statistički ured. Najviše se smanjio promet u maloprodaji goriva, za 6,2 posto u eurozoni i za 6,3 posto u EU-u. Slijedi trgovina hranom, pićima i duhanom s padom od 1,0 posto u eurozoni i od 0,7 posto u EU-u.


Porast prometa ostvaren je u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,1 posto u eurozoni te za 0,4 posto u EU-u. Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u prosincu Slovenija, za 15 posto. Slijede Estonija i Slovačka s padom od 4,2 odnosno 3,8 posto. Najveći porast prometa na godišnjoj razini u prosincu bilježila je Hrvatska, za 8,9 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu. U studenom je uvećan za 6,4 posto. Slijede Cipar i Španjolska s rastom prometa od 3,8 odnosno 3,4 posto. U odnosu prema studenom u eurozoni je promet u maloprodaji u prosincu pao za 1,1 posto, a u EU-u za jedan posto. Najviše je pritom pao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 1,6 posto u eurozoni i za 1,8 posto u EU-u.

Najslabiji pad prometa imao je promet na benzinskim postajama, za 0,5 posto u eurozoni, a u EU-u je stagnirao. Daleko najveći pad prometa u prosincu, prema sezonski prilagođenim podacima, bilježila je Slovenija, za 3,6 posto. Slijede Danska i Luxembourg s padom prometa od 3,2 odnosno 3,1 posto. Promet je najviše u prosincu porastao u Slovačkoj, za 2,0 posto. Slijede Hrvatska i Mađarska obje s rastom od po 1,4 posto. Hrvatska je i u studenom bila u skupini zemalja s najsnažnijim rastom prometa na mjesečnoj razini, za dva posto. Rastao je i promet u Portugalu, za 0,7 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju. Hina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla