Dome slatki dome
IZLOŽBA REGIJA PANONIKA – OSIJEK 2024.

Uzgajivači malih životinja predstavili 540 eksponata
Objavljeno 8. veljače, 2024.
Najbolji kunić je bečki plavi Zlatka Šimundića, koji je dobio i titulu Veliki šampion panonskih regija u domaćoj konkurenciji
Prva međunarodna izložba malih životinja pod imenom Regija Panonika na prostor osječke streljane Pampas privukla je 63 izlagača iz 11 udruga s područja istočne Hrvatske i dvije udruge iz susjedne Mađarske. Posljednja je to ovosezonska izložba malih životinja u Hrvatskoj, koju je organizirala Udruga za uzgoj, zaštitu i selekciju malih životinja Osijek 1908., uz pomoć članova Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek. Posjetitelji su mogli vidjeti 540 eksponata, od kojih je najviše bilo golubova, čak 309, pa 114 primjeraka ukrasne peradi, 16 kunića i 101 ptica. Zahvaljujući, između ostaloga, i lijepom sunčanom danu izložba je bila odlično posjećena, a Udruga posebno zahvaljuje svima koji su pomogli u organizaciji, naročito Gradu Osijeku i Sportskim objektima. Titule šampiona dobili su uzgajivači golubova Mato Marić za američkog divovskog listonošu, Hrvoje Jakić za njemačkog štrasera, Boris Švitek za moravskog štrasera, Mladen Matković za slavonskog gaćana, Mijo Opačak za florentinera, Josip Šimunović za bijelog američkog kinga, Darko Fekete za plavog kinga, Franjo Jurkiv za pomeranskog gušana, Zvonko Valentin za brnskog gušana, Željko Ač i Dalibor Detelić za dalmatinsku zimovku, Dragan Janković za staparskog letača, Alois Schongruber za bečkog letača, Pal Bencsik za feleđhaškog letača, Igor Marton za cegledskog kratkokljunog letača, Maria Aszmann za budimpeštanskog Bibic letača, Juraj Dumić za amsterdamskog bradatog letača, zagrebačkog prevrtača i nubijsku grlicu, Ilija Kikanović za sibirskog letača stava, Luka Vidić za Volga letača stava, Nedeljko Halilović za budimpeštanskog visokoletača, Zvonko Sušenka za segedinskog visokoletača, Siniša Todorović za srpskog visokoletača crnog, Ivana Vidić za srpskog visokoletača u kovanoj boji, Srđan Ćurčić za visokoletača u plavoj boji, Bojan Popović za brodskog prevrtača u vuga boji, Darko Peterlić u plavoj boji, Pavle Tomanić za baranjskog goluba u dominantno crvenoj boji, a Mia Tomanić za goluba u bijeloj boji. Šampionsku perad izložili su Tamas Szeifert (brama), Đura Zajac (Orpington), Ratko Tadić (somborska kaporka i New Hampshire), Đorđe Maslarić (australorp), Fabijan Marković (Apenceler šiljasto kukmasti i patuljasta kokinkina), Mihaela Kovačević (svilenasta kokoš), Slaven Miškić (patuljasti engleski moderni borac), Miroslav Dudrak (bantam), Goran Vučković (njemački patuljasti vijandot). Šampionske kuniće izložili su Marko Vlahović (veliki srebrni) i Zlatko Šimundić (bečki plavi), a ptice Ivan Čengić (hibrid češljugara i kanarinca normal), Ivan Herman (papiga Agapornis fišer u zelenoj boji), Dražen Dokletal (agapaornis fišer u plavoj boji), Tibor Sarosi (pjevajuća papiga), Attila Klenovics (nimfa), Igor Gal (papiga Pyrrhura molinae), Ivan Varaždinac (dijamantni golubić) i Mario Bitunjac (kalifornijska prepelica).
Jasminka Knežević
Najbolji po skupinama
Osječka je udruga nagradila i najbolje eksponate po skupinama. Najbolji golub je dalmatinska zimovka Dalibora Detelića, a njemački patuljasti vijandot Gorana Vučkovića najljepši je primjerak patuljaste peradi. Najbolji kunić je bečki plavi Zlatka Šimundića, koji je ujedno dobio i titulu Veliki šampion panonskih regija u domaćoj konkurenciji. Najbolja ptica je papiga Pyrrhura molinae Igora Gala, a najljepši golub grupe letača i visokoletača te Veliki šampion panonskih regija u stranoj konkurenciji je bečki letač A. Schongrubera. Nagradu Saveza dobio je hibrid češljugara i kanarinca normal Ivana Čengića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

2

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

3

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce