Dome slatki dome
PRIPREME ZA SJETVU

Gredica predviđena za sjetvu mora biti rahla i mrvičasta
Objavljeno 8. veljače, 2024.
Začinske i ljekovite biljke samo bacite na zemlju, jer one posebno trebaju svjetlo za klijanje

Izbor sjemena je velik. Odaberite sorte koje vam najbolje odgovaraju. Neki daju prednost domaćim sortama, drugi preferiraju sorte koje daju obilje biljaka i plodova. Važno je da sjemenke nisu prestare, pa provjerite datum isteka prije kupnje. Uvijek uzmite vrećicu koja ima više do datuma isteka.Plitko


Uz temperaturu bitna je i dubina sjetve. Prije se smatralo da sjeme treba biti dobro zakopano, vjerojatno zbog zaštite. Ako pogledate u prirodi, sjeme jednostavno pada na tlo i klija. Sjeme nikada u prirodi nije zakopano. Danas se smatra da je svjetlo također bitno za klijanje. Zato sjeme treba zakopati vrlo plitko, da zemlja djelomično propušta svjetlo. Svjetlo potiče klijanje i rast. Krupnije sjeme treba dublje zakopati od sitnog. Začinske i ljekovite biljke samo bacite na zemlju. Takve biljke posebno trebaju svjetlo za klijanje.

Gredica predviđena za sjetvu mora biti rahla, sitno mrvičasta, vlažna i sadržavati dovoljno hranjiva. Na malčiranoj gredici potrebno je taj pokrov samo staviti na stranu kako bi se između mogli napraviti redovi. Kako bi redovi bili ravni, koristite se povrtlarskim užem. Jarci, brazde potom se po mogućmosti ispunjavaju sitno prosijanim zrelim kompostom. Slijedi sjeme, koje se prekriva tankim slojem zemlje. Na gredicama napravimo ravne brazde, ujednačeno duboke. Informacije o tome koliko duboke brazde trebaju biti dobit ćemo na vrećici sa sjemenom. Dubina brazdi ovisi o veličini zrna. Kad su zrna sjemena veća, brazda treba biti dublja. Sjeme možemo ravnomjerno posuti u brazdu ili staviti pojedinačno. Veća zrna (grah, bob) posadimo u rupe, jednako udaljene jedna od druge. Rupe napravimo prstom ili klinom za sadnju i u svaku stavimo jedno ili više zrna, ovisno o vrsti povrća i preporuci proizvođača sjemena. Potom rukom ili stražnjom stranom grablji lagano pritisnite zemlju i oprezno zalijte. Budući da se taj tanki sloj može vrlo brzo isušiti, najbolje je prvih desetak dana zasijanu gredicu prekriti vlažnim platnom ili vrećom. Čim mlade biljke niknu iz tla, prebrođeno je najteže vrijeme. Tko se ljuti na loš sjemenski materijal, često je samo zaboravio održavati svoj usjev jednakomjerno vlažnim.

Klijavost


Tijekom vremena klijavost sjemena se smanjuje. Sjeme se također može kupiti u papirnatim trakama, gdje su zrna na pravoj međusobnoj udaljenosti. Višak sjemena sačuvajte u vrećici. Mnoge biljke sposobnost klijanja zadržavaju duže vrijeme. Sljedeće godine stavite nekoliko sjemenki na vlažnu bugačicu ili vatu i napravite test klijavosti. Ako od deset sjemenki proklija više od pet, još uvijek možemo upotrijebiti taj sjemenski materijal.

Krupnije sjeme zasijte na dovoljan razmak. Veća je pogreška sijati i saditi gusto nego rijetko. Dobro je uz sjeme staviti malo kompostne zemlje. Nakon sijanja važno je održavati vlagu u zemlji. Previše gusto posijane biljke poslije možete prorijediti. Sijanje sjemena rukom, osim onog najvećeg, može biti nezgodno lijepi li vam se za dlanove. Pomoći će ako pomiješate sjeme sa suhim vrtnim pijeskom. Možete uzeti i komad čistog, suhog papira i prelomiti ga od sredine prema dolje. Ako tako prelomljeni papir sa sjemenom držite u jednoj ruci, a drugom ga tapkate da sjeme klizi niz preklopljenu stijenku dok se krećete gredicom, moći ćete sijati ravnomjerno.
Jasminka Knežević
Pričekati da zatopli
Na temperaturi ispod 7 °C ne vrijedi ni pokušati sijati ili saditi. Uvijek je bolje pričekati da malo zatopli. Ako je tlo mokro i hladno, sjeme će sporo klijati i imat će taj usporeni ritam rasta. Često se dogodi da kasnije posijano sjeme prestigne ono posijano ranije na nižoj temperaturi.

Sjeme se može kupiti u papirnatim trakama, gdje su zrna na pravoj međusobnoj udaljenosti. Višak sjemena sačuvajte u vrećici

Direktno
Sitno sjeme možemo sijati direktno. Površinu izravnamo i dobro usitnimo, a onda ravnomjerno zasijemo. Sjeme prekrijemo tankim slojem zemlje, a pokrov od agrotekstila zaštitit će ga od ptica.

Upute
S ranim proljećem počinje razdoblje sjetve i sadnje povrća. Naravno, neke vrste povrća siju se ili sade prije od drugih, a o tome nam govore upute proizvođača sjemena ili iskusni stariji povrtlari.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna