Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Županja prihvatila
nagodbu s Austrijancima
Objavljeno 6. veljače, 2024.
Riječ je o ukupno 931.500 eura plus trošak odvjetnika, u slučaju neprihvaćanja nagodbe tužitelji su jasno poručili da nemaju namjeru čekati i kreću u prisilnu naplatu i blokadu računa Grada

ŽUPANJA

Nakon Vukovara i Vinkovaca, i Grad Županja odlučio se za nagodbu s austrijskim tvrtkama temeljem presude i rješenja Visokog trgovačkog suda  RH, vezanima uz slučaj ZOIS, a kojim su Županjci obvezni tužiteljima isplatiti približno 1,1 milijun eura. Gradsko vijeće je u utorak poslijepodne jednoglasno prihvatilo prijedlog odluke o sklapanju nagodbe između Grada Županje i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs i Strabag.

Prijedlog je vijećnicima  detaljno pojasnila izvjestiteljica Sanja Šarčević, savjetnica u Gradskoj službi. Podsjetila je na kronologiju cijelog slučaja, koji kreće još prije dva desetljeća kada su gradovi Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja osnovali Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s namjerom izgradnje regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu. ZOIS je izabrao ponudu austrijskih tvrtki Strabag i Saubermacher, a nedugo potom krenuli su problemi i ugovor je raskinut.  Odlagalište nikada nije sagrađeno, a Austrijanci su krenuli u pravnu bitku tražeći obeštećenje za posao koji nikada nisu ni započeli. Pokrenut je cijeli niz sudskih sporova na domaćim i međunarodnim sudovima koje su osnivači ZOIS-a na kraju izgubili.  Visoki trgovački sud svojom je presudom dao za pravo Austrijancima i tuženim je gradovima naložio da tužitelju solidarno plate utvrđeni iznos sa zateznim kamatama.  Na dan 31. prosinca 2023. pet gradova duguju ukupno 9.185.424,61 euro, od toga je 10,35 posto obveza Grada Županje.


 

OBUSTAVA DALJNJIH POSTUPAKA


Gradovima je ponuđena nagodba kojom se tužitelji  odriču više od 200.000 eura, obvezuju se da neće pokretati prisilnu naplatu, da će se utvrditi dinamika otplate koja odgovara svakom pojedinom gradu, a za sve to vrijeme neće teći dodatne zatezne kamate. Tu je i obustava svih međusobnih daljnjih sudskih postupaka, što Županji također ide u prilog jer Grad u njima ne stoji dobro i u jednom prvostupanjskom predmetu ima dodatnih 200.000 eura potencijalnog plaćanja.
Ukoliko se, pak, ne sklopi nagodba, tužitelji su jasno kazali da nemaju namjeru čekati plaćanje već će ići na prisilnu naplatu koja bi blokirala račun Grada i onemogućila njegovo funkcioniranje. Puno toga bilo bi dovedeno u pitanje, među ostalim i dva projekta koja su pred realizacijom – energetska obnova zgrade gradske uprave i projekt Zaželi, koji će osigurati 35 radnih mjesta.


 

SPRIJEČITI BLOKADU RAČUNA


Šire pojašnjenje dao je i gradonačelnik Damir Juzbašić. Iz odvjetničkog ureda koji zastupa austrijske tvrtke Županji je ponuđena nagodba u iznosu od 931.500 eura, plus trošak odvjetnika koji  zastupa Grad. To će ukupno stajati 970.000 eura. Cilj mu je, ustvrdio je, kao gradonačelniku u ovom trenutku ostati hladne glave jer nepoznato je što bi se događalo u slučaju da dođe do blokade računa Grada i na koji bi iznos ona išla. „Ono što nas Zakon o ovršnom postupku donekle štiti, to je samo za golo preživljavanje, za najosnovnije troškove, u što nisu uključeni proračunski korisnici.  A u tako neizvjesnu i nepoznatu utakmicu bilo bi teško i u potpunosti neodgovorno ući“, zaključio je Juzbašić.  Sklapanje nagodbe, ustvrdio je,  u ovom je trenutku jedini spas za funkcioniranje cijelog grada, za gradski proračun i jedini način da se realizira i odradi sve ono što je planirano, i da se konačno okonča ova dugogodišnja sudska trakavica.  „Ne prebacujem tko je bio, što je bio, to su prošla vremena,  mi moramo vidjeti kako ćemo se iz ovoga izvući i preživjeti“, zaključio je.


 

OSIGURANI IZVORI NOVCA


Prva polovica iznosa nagodbe bit će isplaćena do 30. lipnja, a druga do 31. prosinca ove godine. Potrebna sredstva Grad će moći osigurati iz više izvora, a Gradsko vijeće donijelo je potrebne odluke. Jedan je zaduženje kod banke, odnosno kratkoročnim revolving kreditom na iznos do pola milijuna eura, na isti iznos može uzeti pozajmicu od gradske tvrtke Čistoća, a do 300.000 eura pozajmicu kod tvrtke Komunalac. Time će imati više mogućnosti na raspolaganju kako bi ispoštovali svoju obvezu prema austrijskim tvrtkama.  Ništa neće ići na uštrb građana, neće biti povećanja cijene dječjeg vrtića, komunalne naknade, odvoza otpada…


PITANJE ODGOVORNOSTI


Vijećnik SDP-a Igor Katona kazao je da je ono što njega tišti pitanje odgovornosti, jer ako se ovaj spor, ustvrdio je, provlači kroz ovolike godine i još nije ušao u zastaru, postavio je pitanje tko je odgovoran za to. Dodao je da postoji dokumentacija, potpisi onih koji su te ugovore blagoslovili. „Ono što bi napokon uistinu bilo u redu u našem kompletnom društvu je to da se utvrde oni koji su odgovorni za činjenje, ali i oni koji su odgovorni za nečinjenje i šutnju na takva djela“, poručio je.


„Dokle ćemo mi sve to skupa gledati i podmirivati nešto što je netko činio u davna vremena, i govoriti da je to jednostavno tako kako jeste. Nadam se da će se to uistinu uskoro promijeniti, jer ako neće onda doista nemamo što više pričati, zaključio je Katona.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana