Autoglas
PUN JE SNAGE

Kamion Volvo FH16 dobio je novi, snažni 17-litreni motor
Objavljeno 6. veljače, 2024.
Novi motor, za sve zadatke, dolazi s tri razine snage; 600 KS, 700 KS i 780 KS

Volvo Trucks predstavio je novi motor za svoj kamion FH16. Sa 780 KS i 3800 Nm, novi 17-litreni motor može s lakoćom podnijeti najteže prijevozne zadatke, istovremeno pružajući izvanredno učinkovitu potrošnju goriva i izdržljivost. Također, novi motor certificiran je za rad na biogoriva.Razvijen da preuzme najzahtjevnije prijevozne zadatke, novi motor dolazi s tri razine snage; 600 KS, 700 KS i 780 KS. Razine okretnog momenta povećane su na 3000 Nm, 3400 Nm i 3800 Nm u najsnažnijoj verziji. Veća snaga i okretni moment pretvaraju se u brži odziv motora, bolja vozna svojstva, maksimalnu produktivnost i poboljšanu učinkovitost goriva. "Ponosan sam što mogu predstaviti novi motor. On je pravo remek-djelo i rezultat vrhunskog inženjerstva. Verzija sa 780 KS najjači je motor u kamionskoj industriji. Kada se penjete na strme uspone na cesti s maksimalnim opterećenjem, ne želite zapeti s premalo okretnog momenta i snage. Zato smo sve svoje napore usmjerili na to da motor D17 bude vrlo snažan, pouzdan i ima brzi odziv. Za naše kupce to se pretvara u brže obavljanje posla uz učinkovitiju potrošnju goriva", kaže Marcos Weingaertner, voditelj proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.


Motor D17 opremljen je jednim učinkovitim turbopunjačem koji poboljšava odziv motora i iskustvo vožnje. Volvov inovativni patentirani dizajn valovitog klipa optimizira izgaranje i smanjuje emisije, dok novi sustav ubrizgavanja osigurava najbolju ekonomičnost goriva, a povećani vršni tlak u cilindru omogućuje veliku izlaznu snagu. Snaga kočenja motorom u cijelom rasponu brzina znatno je poboljšana s izvanrednim odzivom motora. To omogućuje brzo mijenjanje brzina i rezultira manjim trošenjem kočnih obloga i disk-kočnica te povećavaju učinkovitost pri spuštanju nizbrdo.


Novi motor D17 certificiran je za rad na HVO (hidrogenizirano biljno ulje) sa svim nazivnim snagama. Verzija sa 700 KS također je certificirana za rad na 100 % biodizela (B100).

Milan Bugarić
Novi kamion stiže do lipnja
Početak prodaje modela Volvo FH16 s novim motorom je sredinom 2024. Novi motor dostupan je u potpuno novom Volvu FH16 Aero i najnovijoj verziji Volva FH16. "Uvjeren sam da će kupci i vozači cijeniti veću snagu kočenja motora, kao i mogućnost rada na HVO i biodizel", kaže Marcos Weingaertner.

Možda ste propustili...

JURNJAVA : USKORO KREĆE VRHUNSKO OKTANSKO LUDILO

Počele testne vožnje za WRC Croatia Rally

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu