Kultura
GALERIJA KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU

Izložba “Polifonija struktura” autora Gorana Kujundžića
Objavljeno 5. veljače, 2024.
Volim što se od iste forme mogu dobiti potpuno različiti oblici i likovni radovi

U Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba grafičkog umjetnika Gorana Kujundžića pod nazivom: "Polifonija struktura". Otvorenju su nazočili Diana Ososlija, voditeljica galerija Kazamat, Ivan Kristijan Majić, ravnatelj KC-a, te kustos Ivan Loinjak i autor izložbe. Izložba u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istok, u Kulturnom centru ostaje otvorena do 17. veljače, uz slobodan ulaz.



Goran Kujundžić istaknuti je hrvatski likovni umjetnik, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru grafike, gdje je i doktorirao 2014. godine, a od tada izlaže na brojnim samostalnim te skupnim izložbama. Crtež na papiru osnovni je likovni medij u kojem radi, a opus je usmjeren na oblikovne forme ornamenta, proučavanje strukture oblikovanja i načela formiranja ornamentalnih površina. Mnogi se njegovi radovi baziraju na metodi permutacije i tradicionalnim ornamentima iz etnografske zbirke Muzeja Slavonije u Osijeku, što je inače rezultat njegova doktorskog istraživanja.

U opisu izložbe kustos Igor Loinjak naglasio je: "U analizi djela Gorana Kujundžića kontinuirano se ističe njegovo gotovo opsesivno oslanjanje na fenomen ornamenta iz kojega umjetnik tka široku paletu uzoraka kojima gradi guste i vizualno snažne strukture oslobađajući ih bilo kakvoga značenja. I doista, sukus Kujundžićeva dosadašnjeg opusa nedvojbeno nam to potvrđuje. Na putu koji je ovaj umjetnik odabrao nema mnogo suputnika u okviru hrvatske likovne scene te ga možemo promatrati kao relativno izoliranu figuru čija je poetika dosljedno prenesena kroz sve segmente njegove umjetnosti."

Izložba "Polifonija struktura" predstavlja skup crteža nastalih od 2011. do 2024. godine, a osnovna baza čvrsta geometrijska konstrukcija. Zašto toliko inspiracije crpi iz ove matematičke grane otkrio nam je autor...

- Svaki umjetnik traži ono u čemu se najviše pronalazi. Ja sam se tako uvijek vraćao geometrijskim formama, kvadratna mreža mi je vječno polazište za sve što radim. Volim što se od iste forme mogu dobiti potpuno različiti oblici i likovni radovi, geometrija je neiscrpno vrelo varijacija iz jedne jednostavne forme - kaže Kujundžić.

Autor otkriva da je proces doista zahtjevan, pa tako uvijek kreće od planiranja i iscrtavanja dobro mu poznate strukturne mreže, a zatim površine detaljno ispunjava bojom. Iako je veći dio radova bio predvidljiv od početka do kraja, u posljednje vrijeme Kujundžić nastoji iznenaditi i samoga sebe, pa tako kombinira umjetničke pomake unoseći zrno slučajnosti u svoje stvaralaštvo. Što se tiče same poruke izložbe, ona je posve jasna.

- Ne mora svako djelo nužno imati svoje značenje, gledatelji ovdje mogu jednostavno uživati u vizualnosti koje slika odaje. Djelo ne mora tako ni predstavljati određeni motiv, nego samo sebi može biti dovoljno u toj igri, formi elemenata. "Polifonija struktura" je jednostavno poziv da gledatelji uživaju u promatranju - objašnjava Kujundžić.

Elena Lukić
ŠIRI SE PROSTOR
Galerijski prostor Kulturnog centra, počevši od veljače, odnosno od otvorenja ove izložbe, obuhvaćat će foaje, kao i dio 1. kata, tako da će se umjetnost u svim svojim oblicima i manifestacijama nastaniti i zauzeti još veći prostor Kulturnog centra Osijek. Sve do kraja ove godine u njemu nas očekuju izložbe brojnih renomiranih domaćih i stranih umjetnika, kao i umjetničke suradnje i radionice. Osim toga za svaku od izložbi uvode se i dva termina besplatnih vođenih izložbi kako bi se zainteresiranim posjetiteljima dodatno približila svaka od njih. Radno vrijeme Galerije Kulturnog centra je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a ulaz na ovu, kao i na sve buduće izložbe, bit će slobodan.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike