Zdravlje
MRŠAVLJENJE: KVALITETNA DIJETA

Uz proteine dobre masti i zdravi ugljikohidrati
Objavljeno 5. veljače, 2024.
Najbolji doručak sadrži cjelovite žitarice, mlijeko ili jogurt, voće te malo oraha

Nutricionisti se slažu da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom ne mršavite više od jednog kilograma tjedno. Izgubite li više od kilograma u tom razdoblju, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo. Zaboravite na gladovanje ili planove kako će jedini obrok u idućem razdoblju za vas biti veća količina vode. Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u tijelu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica. Promišljene dijete svakako će naglasiti i potrebu povećanja tjelesne aktivnosti. Bez nje nema zdravog ni kvalitetnog mršavljenja.Male odluke


Donesite nekoliko malih odluka kojih ćete se strogo pridržavati. Zapamtite, manje je više, stoga, ako želite oslabjeti nekoliko kilograma, donesite ona pravila i odluke kojih se možete pridržavati. Ako se opteretite odlukama poput – oslabjet ću 10 ili 20 kilograma za dva mjeseca, znajte da ste se unaprijed osudili na propast. Za početak, važno je da nešto uistinu želite postići, ali imajte u vidu da se, dok težite k tom cilju, sve vrijeme morate osjećati dobro. Izbjegavajte vagu za mjerenje tjelesne težine. Ako ste riješili pametno gubiti kilograme i da vam se kilaža koju želite zadrži duže vrijeme, umjesto da svaki tren provjeravate tjelesnu težinu, odaberite traperice u koje biste voljeli "stati" i na taj način provjeravajte u kojoj mjeri i kojom brzinom napreduje vaša dijeta. Motivacija da zakopčate željeni komad odjeće pomoći će bolje i više nego bilo koja druga metoda.

Ono što odijevate u teretani itekako je važno, jer može utjecati na vašu želju da umjesto da preskočite i ovaj trening, pohitate pokazati svoju novu pamučnu majicu, tajice ili trenirku. Osjećat ćete se sigurnije, jače i spremnije da radite na svojim oblinama onda kada ih možete vidjeti.

Nutricionisti smatraju kako većina ljudi koja želi oslabjeti preskače bar jedan obrok dnevno, što je potpuno pogrešno. Najbolji doručak sadrži čitava zrna žitarica, obrano mlijeko ili jogurt, pola banane ili neko bobičasto crveno voće te malo oraha ili badema.

Novi početak


Omiljenu kaloričnu hranu ne izbacujte, samo smanjite njezin unos. Postoje namirnice koje su loše za naše zdravlje, ili kilograme, ali ako naglo prekinemo jesti omiljene kolačiće, neće dugo proći i mi ćemo pojesti ne jedan, nego njih deset. Ne treba biti nerealan kada su u pitanju odluke o sankcioniranju pojedinih vrsta namirnica, naročito kada je riječ o slatkišima.

Ispitivanja su potvrdila kako su najuspješnije i najdugotrajnije one dijete koje počinju ponedjeljkom, jer to je dan koji na simboličnoj razini predstavlja nov početak. Stvorite osobnu kontrolu porcija koje uzimate. Ne treba vam vaga kako biste izmjerili svaku namirnicu koju ćete pojesti. Naprotiv, neka veličina vašeg dlana bude veličina odreska koji planirate pripremiti za ručak, a dlan mjera za količinu integralne tjestenine, integralne riže ili kuhanog povrća. Vođenje dnevnika pomoći će pratiti koliko kalorija unosite, da biste mogli modificirati dijetu ako shvatite da ste u nečemu pretjerali ili da poboljšate djelotvornost postojeće dijete. Pravodobno će vam postati jasno na koje namirnice vaše tijelo najbolje, a na koje najgore reagira, što će vam omogućiti da nadoknadite propušteno. Možda ćete riješiti da svaki put kada sebe nagradite tankim komadićem torte prošećete koji kilometar više ili trčite ujutro 15 minuta duže.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike