Kultura
U MEŠTROVIĆEVU PAVILJONU

Velika izložba slika Roberta Torrea
Objavljeno 3. veljače, 2024.
Velika izložba slika Roberta Torrea, jednog od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, otvorena je u petak u Meštrovićevu paviljonu, u organizaciji njegovih prijatelja, koji mu na taj način žele još jednom iskazati čast, poštovanje i ljubav. Izložbu "Robert Torre: Mjesto okupljanja" prerano preminulog autora nekoliko bestselera ("Ima li života prije smrti", "Prava istina o psihijatriji" ili "Ludilo uzvraća udarac") prati istoimena knjiga s njegovim najuspješnijim likovnim radovima i tekstovima, te pjesma "Ima li života prije smrti" grupe Radio Aktiv, čiji je spot svojevrsna Torreova virtualna izložba.

Robert Torre (1965. – 2021.) nije bio likovno školovan, što ne umanjuje značenje njegovih radova. "Bio je psihijatar, znanstvenik, književnik, filozof, britki analitičar i kritičar društvene zbilje koji se s lakoćom kretao kroz najrazličitija polja ljudskog ‘mišljenja i pjevanja‘ i na svakom ostavio jednako blistav trag", zapisao je Saša Runjić uz izložbu, kojoj, uz Torrea, potpisuje koncepciju.

- Ovdje je riječ o zrelom opusu jednog vrlo upućenog i osviještenog amaterskog umjetnika koji se suvereno kreće uskim, ali dobro utabanim stazama oskudnog zanatskog umijeća s jedne i golemog teorijskog poznavanja umjetnosti s druge strane, pronalazeći jedinstven likovni jezik kojim je u stanju izraziti svoj složeni opori odnos prema svijetu i životu - ustvrdio je.

Uz likovnu ostavštinu izložba predstavlja njegov život i rad u cjelini, jer "svaki njegov iskaz, bez obzira na to je li riječ o tekstu, slici ili javno izgovorenoj riječi, u kojoj su gesta i mimika također bile značajno stilsko sredstvo, dio je jedinstvene zaokružene cjeline; on je po sebi i u sebi bio jedan hodajući Gesamtkunstwerk – Total design i zato smo ga takvog – u cjelini njegova djela – i izložili".

Torre je naslikao stotinjak stvari, sve redom u tehnici akrila na platnima srednjeg i većeg formata, što nisu slike u klasičnom smislu te riječi, nego prije oslikani koncepti. "Inzistiram na hladnom, promišljenom, cerebralnom, konceptualnom, pa i tehničkom pristupu. Kao polaznu osnovu svojih radova uzimam različite vizualne materijale (karte, mape, znakove, simboličke jezike, dijagrame, sheme, didaktičke prikaze, grafikone) izmještam ih iz njihovog matičnog u likovni kontekst", zapisao je svojedobno o svojoj umjetnosti.

- Na sadržajnom planu moje slike hotimice variraju jedan te isti svežanj poruka koji bi se dao svesti na sljedeće: da je život jedan jedini, konačan i neponovljivo naš; da ga moramo živjeti prije smrti jer drugog vremena neće biti; da ga olako možemo promašiti i izgubiti najvlastitiju pravost; i zato nam je čuvati naše nutarnje biće, te biti svoj na svome uvijek i svuda - ustvrdio je Torre. Njegova će izložba u Galeriji Prsten Doma HDLU biti otvorena do 25. veljače. H
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića