Novosti
ŠKOLSKI SINDIKATI ZADOVOLJNI UREDBOM, UZ KOREKCIJU:

Prebacivanje nastavnika u viši platni razred donijelo bi im rast plaća od 15 posto
Objavljeno 1. veljače, 2024.
Čelnice dvaju sindikata čvrsto su odbacile insinuacije da su instrumentalizirane od HDZ-a

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja najavili su u četvrtak da će Vladi predložiti prebacivanje nastavnika iz sedmog u osmi platni razred, koje bi nastavnicima omogućilo traženih 15 posto rasta plaća.“Nije dovoljan samo rast plaća, već je potrebno prebaciti nastavnike u osmi platni razred, u kategoriju nositelja službe. Psihološki je važno našim nastavnicima da im se pošalje poruka da su, isto kao i ostali službenici, u kategoriji nositelja službe", izjavila je na konferenciji za novinare čelnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić. Pojasnila je da se ne radi o velikim rasponima plaća, međutim, prebacivanjem u platni razred osam nastavnici bi došli do traženih 15 posto povećanja plaća.

“Nezadovoljstvo naših članova, pogotovo nastavnika, jest što su svrstani u sedmi platni razred, u kojem su koeficijenti od 1,86 do 2, a oni koji su nositelji službe u osmom su platnom razredu, s koeficijentima od 2,01 do 2,30. Opet je kod njih taj osjećaj da nisu vrednovani na pravi način. Nastavnici, učitelji, odgojitelji i stručni suradnici jesu nositelji poslova obrazovanja i zato ćemo to Vladi predložiti", kazala je Lovrić. Prema njezinim izračunima radilo bi se mjesečno o 5,5 milijuna eura više.

Važno im je, kaže, da uredba uspije, ali ne pod svaku cijenu. Važno im je jer je druga opcija to da od 1. ožujka, ako uredba ne stupi na snagu, počnu pregovori za osnovicu. "Kada se govori o osnovici, onda plaće rastu svima linearno. To znači da oni koji imaju najveće plaće dobivaju postotno najveći rast. I mi smo opet u poziciji da oni koji imaju dobivaju više, a taj će se jaz između ostalih sektora obrazovanja povećavati, što je nedopustivo", poručila je Lovrić.

“Naravno da težimo višem platnom razredu, jer smatramo da je to itekako nužno, nisu bitni samo koeficijenti, nije bitan u ovom momentu samo rast koliko bruto, koliko neto, bitno je i u kojem si platnom razredu. To je ono što te pozicionira za buduće uredbe i platne razrede", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Čelnice ta dva sindikata pojasnile su i razloge zašto se nisu odazvali pozivu sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti na razgovor u vezi s uredbom o koeficijentima, kako bi se dogovorili o zajedničkim sindikalnim aktivnostima. Šprem smatra da poziv na razgovor nije bio iskren, jer da je tako, kaže, bili bi pozvani za stol prije nego što je održana njihova zajednička konferencija za novinare. "Kad biram partnere, onda moram birati mudro. Jer oni koji su spremni izdati svoje članove, koji su u 2019. tražili zabranu štrajka u Vladi, koji su brzinom svjetlosti prodali svoje članove, a pokušali prodati i naše članove, to ne mogu biti meni prirodni partneri ni u bilo kojoj akciji", kazala je aludirajući na čelnika Preporoda Željka Stipića. Lovrić je kazala da Stipić ide na urušavanje obrazovnih sindikata, odnosno većinskih sindikata. "Na terenu već duže vrijeme traje kampanja za ispis članova iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prikazujući da mi, kao, ništa ne radimo, a drugi jako dobro rade. Konkurencija je dobra, ali nelojalna konkurencija nije dobra", dodala je. Kada je riječ o sindikatu znanosti, kazala je da njihov savjetnik, bivši čelnik Vilim Ribić, već duže piše priču o većinskim sindikatima koja stvara potpuno krivu sliku o njihovu radu i angažmanu. Čelnice ta dva sindikata čvrsto su odbacile insinuacije iz Sindikata zaposlenih u znanosti da su instrumentalizirane od HDZ-a, a Šprem je pritom kazala da ima samo sindikalnu člansku iskaznicu, "a političke članske iskaznice mogu se tražiti u nekim drugim sindikatima".

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u priopćenju za javnost u četvrtak je apsurdnim ocijenio to što Vlada optužuje sindikate za politikantstvo, ustvrdivši da vladajući spinovima pokušavaju skrenuti pozornost s merituma sindikalnih kritika oko nereda u novom sustavu plaća.

Dijana Pavlović