Autoglas
PROGNOZE MNOGIH

Ove će godine biti slabija prodaja električnih vozila
Objavljeno 1. veljače, 2024.
Musk upozorava kako će kineska konkurencija uništiti brojne autmobilske tvrtke

Južnokorejski proizvođač baterija LG Energy Solution (LGES) i proizvođač automobila Tesla predviđaju slabiji rast prodaje na globalnom tržištu električnih vozila (EV). Dobavljač proizvođača automobila, uključujući Teslu, General Motors i Volkswagen, ostvario je u četvrtom tromjesečju operativnu dobit od 338 milijardi vona (252 milijuna dolara), veću 43 posto nego u istom razdoblju prethodne godine. No u odnosu prema prethodna tri mjeseca više je nego prepolovljena zbog slabe potražnje za električnim vozilima (EV) u Europi.- Globalno tržište EV-a trebalo bi ove godine rasti po stopi od oko 25 posto, pod utjecajem nekoliko čimbenika, uključujući prognozirani rast sjevernoameričkog tržišta od 30 do najviše 35 posto - stoji u LGES-ovu priopćenju. Potražnja za električnim vozilima i cijene baterija trebale bi se smanjiti, ali samo privremeno jer proizvođači vozila agresivno spuštaju cijene i najavljuju cjenovno povoljnije modele, procjenjuju u južnokorejskoj kompaniji. Upozoravaju i na kontinuirani pad cijena metala koji bi trebao smanjiti troškove baterija, što će pak iznova potaknuti proizvođače vozila da napune zalihe.

Tesla je izvijestio o skoku prihoda u 2023., zahvaljujući sniženim cijenama, upozorivši da očekuje naglo usporavanje potražnje u 2024. Tesla je prošle godine više puta snizio cijene kako bi održao potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Ukupni prihod poskočio je za 19 posto, na 96,8 milijardi dolara, prateći skok isporuka. U istom postotku porasla je i netodobit, dosegnuvši 15 milijardi dolara. Na kraju godine prihod je naglo usporio, uz stopu rasta od samo tri posto.

Izvršni direktor Elon Musk upozorio je da će kineska konkurencija "više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu" ako se ne postave trgovinske barijere. Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu. H
PLANOVI SE MIJENJAJU
Među čimbenicima rizika za ovu godinu u LG Energy Solutionu izdvajaju izmjene u planovima proizvođača automobila o tempu prijelaza na električna vozila, sve veću konkurenciju u Europi i političku neizvjesnost. I Hyundai Motor signalizirao je pogoršanje ozračja na tržištu električnih vozila. Dodaju da ove godine ciljaju rast prihoda od oko pet posto.

Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku