Kultura
NA IZLOŽBI U HRVATSKOM DRUŠTVU LIKOVNIH UMJETNIKA

Dimitrije Popović propituje mit mode
Objavljeno 1. veljače, 2024.
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ugostit će od 7. do 25. veljače u galeriji Bačva Meštrovićevog paviljona izložbu Dimitrija Popovića "Mit mode", kojom umjetnik propituje modu, tijelo, tjelesnost i materijalnost. Izložba, koja se postavlja u organizaciji Muzeja Mimara zatvorenog radi obnove, donosi četrdesetak radova slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine.

Po riječima samog umjetnika, u modnim spektaklima kao posebnim fenomenima suvremene kulture žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji; pokazuje odjevne predmete i biva pokazano, dok vitke manekenke savršene građe svoj izgled, dotjeran uz pomoć rigoroznih fitnes tretmana, kozmetike, liftinga silikona, botoksa ili filera, dovode do granica stvarnog.

- One postaju ikone novog glamura, žive skulpture vizualnog spektakla, a taj visoko estetizirani svijet elegancije i senzualnosti u ostvarenju svoje privlačnosti računa na provjeren učinak erotskog. Eros je suptilno i s kontrolom discipliniran dizajnom odjevnih predmeta koji zajedno s kozmetikom čine bogat arsenal ikonografskih simbola - ustvrdio je.

Autorica predgovora kataloga Petra Krpan smatra kako tom serijom slikarskih interdisciplinarnih radova autor otvara nova pitanja o modi, tijelu, tjelesnosti i materijalnosti, a središnja misao je žensko modno tijelo, ono koje je fluidno, metamorfno i koje je u stalnoj mijeni.

- Popović precizno uočava tu mijenu i bilježi je svojim raznovrsnim kombiniranim slikarskim tehnikama – od akrila do crteža – ne bi li dobio kolažnu armaturu ženskog tijela. Primjenom raznovrsnih tehnika, umjetnik ‘oživljava‘ tijelo - ustvrdila je. Po njezinim riječima, ovom serijom on stvara i interpretira svoje značenje tijela kao izvedbenog događaja; tijela mode, a ne više svakidašnjeg tijela, fokus je na ‘izvedbenosti‘ tijela i uklopljenosti drugih, anorganskih elemenata u tijelu i s tijelom.

Na otvorenju će se izvesti i dva performansa nadahnuta izlošcima, "Modni kavez" Branke Vučetić Atletić i "Ja sam koji jesam" Josipa Joška Tešije. Izložba se postavlja u okviru nedavno potpisanog Sporazuma o suradnji HDLU-a i Muzeja Mimare o suradnji nakon cjelovitih obnova njihovih prostora, što je za HDLU posebno važno zbog mogućnosti širenja djelovanja Zagrebačkog salona i Salona mladih. Ona je i na tragu solidarizacije HDLU-a s brojnim ustanovama i neprofitnim organizacijama kojima je zbog potresa ili drugih čimbenika posljednjih godina bilo onemogućeno da provode program u svojim prostorima. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana