Dome slatki dome
SAVJET : ODRŽAVANJE KUĆANSKIH UREĐAJA

Manje bakterija uz temeljito čišćenje
Objavljeno 1. veljače, 2024.
Izbjegavajte zadržavanje vode u kuhalu kada nije u uporabi i operite odvojive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom

Kućanski su uređaju neizostavan dio svakog kućanstva, međutim, valja pripaziti na njihovo pravilno i redovito održavanje. Kada se razvije plijesan, oslobađa mikroskopske čestica u okolicu. Većini vrsta plijesni potrebni su samo hrana i vlaga. U perilicu rublja ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada stroj ne radi, kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili skupljenu vlagu i pobrinite se da upotrebljavate pravi deterdžent. Ako perilica zahtijeva proizvode visoke učinkovitosti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može potaknuti razvoj plijesni, pa koristite aditiv za pranje rublja pri svakom pranju kako biste lakše uklonili čestice poput spora s odjeće. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom tjedno. Važno je zapamtiti da mokru odjeću trebate odmah izvaditi.Izbjegavajte zadržavanje vode u kuhalu za vodu kada nije u uporabi i operite odvojive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom. Pustite da se potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljajući ih nepričvršćene na aparat i održavajte unutarnju vlažnost na 35-50 posto. Pripazite i na istrošenost aparata jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender je potrebno oprati i potpuno osušiti nakon svake uporabe i nikako ne dopustite da u njemu bilo što stoji. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu duže vrijeme mogu omogućiti rast raznih štetnih tvari. Dubinski ga očistite nakon svaka tri-četiri korištenja. Pripazite i na eventualne pukotine jer mogu zadržati vlagu i razne čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Dubinski očistite hladnjak bar svaka dva mjeseca, a očistite i zavojnice najmanje svakih šest mjeseci. One mogu biti pune prašine, čestica i organske tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje tih zavojnica čistima također može osigurati da vaš hladnjak dobro radi i da ne radi više nego što je potrebno. Uklonite sve što je proliveno što je prije moguće i pridržavajte se rokova trajanja hrane.
Jasminka Knežević
Veća potrošnja
Ako se, uz prljavštinu, u hladnjaku zbog neredovitog održavanja nakuplja puno leda, onda će on trošiti više električne energije, jer kompresor radi više s manjom učinkovitosti. Što je veći sloj leda, to je veći i račun za struju. Idealan trenutak za čišćenje hladnjaka je kada u njemu nemate puno namirnica. Također, dobro je to raditi zimi, pogotovo ako imate balkon, pa možete hranu i ostale namirnice privremeno staviti na balkon. Prilikom čišćenja hladnjaka ni u kojem slučaju nemojte rabiti oštre predmete poput noževa, odvijača, vilica i slično.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna