Regija
NAKON OSTAVINSKE RASPRAVE ZA VIŠKOVČANINA

Općini bankovna kartica pokojnika, obitelj ju neće
Objavljeno 25. siječnja, 2024.
Načelnik Zorić: I banka je bila iznenađena, to joj je bio prvi takav slučaj
VIŠKOVCI - Dok druge jedinice lokalne samouprave u svom vlasničkom portfelju imaju sve više ošasne imovine – one koju nije imao tko naslijediti ili su je se nasljednici odrekli zbog, najčešće, dugovanja koja ju prate budući da se uz imovinu nasljeđuju i obveze, pa gradovi i općine zbog tog sve napuhanijeg ‘nekretninskog balona‘ postaju i svojevrsne agencije za nekretnine jer takvu imovinu moraju procijeniti, službeno oglasiti njezinu prodaju, licitirati njezinom početnom cijenom po onoj "tko da više" itd. - Općina Viškovci dosad primjera ošasne imovine nije imala, no jest naslijedila jednu – bankovnu karticu.

Doznajemo to od načelnika Petra Zorića, koji kaže kako je relativno nedavno na adresu Općine stigla kuverta s rješenjem javnog bilježnika nakon provedene ostavinske rasprave na kojoj obitelj pokojnika nije htjela preuzeti, naslijediti njegovu karticu i ona je potom kao ostavnina pripala – lokalnoj samoupravi.

Svi iznenađeni


- Prilično smo se iznenadili kada je ta pošta stigla. Obitelj, sestra, nije htjela karticu pokojnoga brata – mislim da za njegova života nisu bili u dobrim odnosima, i ona je dodijeljena nama, Općini. Nikada se nismo susreli s takvim slučajem, a, koliko sam čuo u razgovoru s koelgama, ni oni - kaže Zorić.

Načelnik je, kaže, karticu potom, s rješenjem iz jednoga đakovačkog javnobilježničkog ureda nakon provedene ostavinske rasprave, odnio u đakovačku poslovnicu jedne banke koja ju je izdala tom Viškovčaninu, a gdje su također ostali iznenađeni tom situacijom.

- I banci je, rekli su mi, to bila prva takva situacija, nisu znali što da kažu i naprave. Predao sam karticu, a banka mi se potom nije više javila. Očito, dugovanja, minusa, prekoračenja na njoj nije bilo jer bi mi se u tom slučaju iz banke zasigurno javili da se dug podmiri - kaže viškovački načelnik Zorić.

Jedina imovina


S obzirom na to da je pokojnik, kaže, "volio čašicu" kroz koju je – slovilo je za njega u sredini u kojoj je živio - "protjerao" puno, vjerojatno na kartici nije bilo ni plusa, odnosno novca.

- Pokojnik je živio tu, u Viškovcima, imao je 50-ak godina, bio je neoženjen. Živio je u kući roditelja koji su umrli, a nakon smrti od imovine mu je ostala samo kartica, druge imovine na svom imenu nije imao. No sestra nije htjela preuzeti ništa njegovo i tako je kartica pripala Općini - kaže Zorić o tom nevjerojatnom slučaju koji potvrđuje kako život uistinu zna biti ironičan do te mjere da ga ni najbolji romanopisci ne bi tako sročili.

- Sestra pokojnika živi u Đakovu, a nama se zbog ovog slučaja i ishoda s karticom nije javljala - kaže Zorić i dodaje kako pri susretima s drugim načelnicima i ošasna imovina bude tema razgovora.

- Kolege načelnici kažu kako uglavnom na ime ošasne imovine općine nasljeđuju dosta devastirane kuće čija prodaja zahtijeva procjenitelja, oglašavanje i dr., a, s druge strane, ne prodaju li se, komunalni su problem jer zahtijevaju barem osnovno održavanje i sl. Ima i u naša tri sela starih kuća koje su prazne nakon smrti vremešnih vlasnika, no zasad kao ošasna imovina nisu dodijeljene Općini - kaže Zorić.

No zato jest kartica, što je, očito, prije tužnog ishoda, "ispeglana" do kraja.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana