Svijet
SRUŠEN KOD BELGORODA

U padu ruskog vojnog zrakoplova poginuli zarobljeni Ukrajinci
Objavljeno 24. siječnja, 2024.

Svi putnici u vojnome zrakoplovu koji se srušio u Belgorodskoj oblasti poginuli su, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi BBC. “Vojni transportni zrakoplov srušio se u okrugu Koročanski. Pao je u polje nedaleko od sela”, napisao je Gladkov na Telegramu.Ranije je državna novinska agencija RIA objavila priopćenje ministarstva obrane po kojemu se u srijedu blizu ukrajinske granice srušio vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76. U njemu je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske zarobljenike. U zrakoplovu su ukupno bile 74 osobe, među kojima šest članova posade i tri stražara, prenijela je RIA objavu ministarstva obrane. Nisu objavljene pojedinosti o uzroku pada.Andrej Kartapolov, zastupnik u ruskom parlamentu i umirovljeni general, za vrijeme sjednice parlamenta rekao je da su zrakoplov oborile tri rakete, no nije naveo izvor svojih informacija. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina oborila vojni zrakoplov koji se srušio u ruskoj regiji Belgorod, nazvavši to “barbarskim” činom, izvijestila je državna novinska agencija TASS. Reuters nije mogao odmah provjeriti detalje tko je bio u avionu, ali Rusija i Ukrajina redovito razmjenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo obrane i zračne snage nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.Videosnimka koju je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, a potvrdio Reuters, prikazuje veliki zrakoplov kako pada u blizini sela Jablonovo u regiji Belgorod i nakon eksplozije pretvara se u golemu vatrenu kuglu.

 

Kijev tvrdi da Moskva nije tražila sigurnost zračnog prostora gdje je pao zrakoplov

Ukrajinska vojnoobavještajna služba rekla je u srijedu da Moskva od Kijeva nije zatražila da osigura sigurnost zračnog prostora na području grada Belgoroda na jugu Rusije, gdje se srušio ruski vojni transportni zrakoplov, kao što je Rusija ranije činila prilikom razmjene ratnih zarobljenika.

Ukrajinska vojnoobavještajna služba je na komunikacijskoj platformi Telegram rekla da bi ruske optužbe da je Kijev u srijedu oborio vojni transportni zrakoplov u Belgorodskoj oblasti, koji je prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske, mogle biti "planirana akcija radi destabilizacije situacije u Ukrajini i smanjenja međunarodne podrške za našu državu".

Služba je također rekla da nema pouzdane informacije o putnicima srušenog zrakoplova. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana