Crna kronika
UMIROVLJENIKU UVJETNA KAZNA

Prodao zaražene kobasice, trihinelu dobilo osam osoba
Objavljeno 24. siječnja, 2024.
Riječ je o slučaju prodaje zaražene kobasice iz 2021. godine na osječkoj tržnici

Slučaj zaraze više ljudi trihinelom iz 2021. godine, o kojoj se tada oglasio i Državni inspektorat, dobio je sudski epilog. Sud je 77-godišnjaka iz Slavonije nepravomoćno proglasio krivim što u listopadu 2021., u malom mjestu u Slavoniji, nije obavio pregled mesa zaklanih svinja u Veterinarskoj ambulanti radi utvrđivanja nalaze li se u mesu ličinke trihinele, već je proizveo kobasice, kulenove seke i druge suhomesnate proizvode koje je prodavao na tržnici u Osijeku, a koje je kupila jedna žena. Sud smatra da je bio svjestan da može ugroziti zdravlje ljudi, zbog čega je došlo do pojave trihineloze kod svih osoba koje su konzumirale kupljenu kobasicu, osim kod žene koja ju je kupila, kod još šest osoba.Prodajom hrane štetne za ljudsko zdravlje počinio je kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, te je osuđen na deset mjeseci zatvora, u koji ipak neće ići ako u roku provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Za troškove kaznenog postupka mora platiti 25,48 eura na ime troškova svjedoka i paušalnu svotu u iznosu od 92,91 eura, u roku 15 dana od dana pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe.

Umirovljenik se nije smatrao krivim. U svojoj obrani naveo je da je 2021. u svome gospodarstvu držao svinje koje je klao, a potom proizvodio suhomesnate proizvode koje je prodavao. Kobasice i kulenove seke prodavao je u Vukovaru, a jednom prilikom ih je otišao prodati u Osijek. Nakon klanja je nazvao veterinarsku stanicu radi provjere mesa, jer se kod njih u mjestu meso primalo samo do 9 sati, a oni su mu rekli da meso odnese k jednom čovjeku u obližnje selo. To je i učinio, a ta mu je osoba rekla da imaju veliku gužvu i, ako mu ništa ne jave, da je meso u redu. Kako ga ta osoba nije nazvala, nazvao je on nju i pitao je li s mesom sve u redu, jer ga nosi prodavati na tržnici, a ta osoba mu je rekla da meso nije u redu. Tada je meso odnio k drugom veterinaru, koji ga je pregledao i rekao da je s mesom sve u redu. Tim poslom bavi se dvije-tri godine, na njegovu gospodarstvu u tom razdoblju nije pronađena trihinela. Od ožujka prošle godine više ne bavi se klanjem i preradom suhomesnatih proizvoda.

Svjedokinja je na suđenju rekla kako je na osječkoj tržnici kupila pet kilograma kobasice, a te večeri kod njezina brata, u kući gdje živi s majkom, bilo je njegovo društvo. Kobasicu su jeli ona, njezin brat, majka, suprug i četiri bratova prijatelja i svi su dobili trihinelozu. Svjedokinja je prve simptome osjetila u nogama i rukama, a suprug je sedam dana od konzumiranja dobio proljev, temperaturu, oticanje očiju te je završio na Zaraznom odjelu KBC-a Osijek. Njezina majka svjedočila je da je zet prvi dobio simptome, grčeve u mišićima i bolove u trbuhu. Liječnici su mu rekli da je zaražen trihinelom, a nakon toga su svi koji su jeli kobasicu otišli k liječniku i svima im je rečeno da su zaraženi trihinelom.

Sandra Lacić
BEZ PREGLEDA
Sud u obrazloženju presude navodi kako je, nakon provedenog dokaznog postupka, na nedvojben način utvrđeno da je optuženi tijekom kritičnog razdoblja prilikom klanja svinja na svome gospodarstvu, nije obavio pregled mesa zaklanih svinja u veterinarskoj ambulanti kako bi se utvrdilo, nalaze li se u mesu ličinke trihinele. Proizveo je kobasice, kulenove seke i druge suhomesnate proizvode, koje je potom prodavao na tržnici u Osijeku. Da je počinio kazneno djelo za koje se tereti sud je utvrdio na temelju iskaza i materijalnih dokaza iz kojih nedvojbeno proizlazi da su prilikom kontrole pregleda mesa zaklanih svinja na gospodarstvu optuženog pronađene ličinke trihinele, i to u uzorku kulenove seke, sušenih rebara te kobasica.

Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi