Osijek
NOVI PROJEKT U OPĆINI BILJE

Snimaju životinje uz upotrebu umjetne inteligencije
Objavljeno 22. siječnja, 2024.

Kulturno-razvojni centar općine Bilje provodi vrlo zanimljiv i vrijedan projekt s pomoću umjetne inteligencije pod nazivom "Praćenje divljih staništa i životinja pomoću tehnologije i akustike: Wetland & Wildlife Monitoring Using Technology & Acoustics - WatchOut". Projekt se odvija u okviru Tech4All programa za postizanje globalnih ciljeva biološke raznolikosti, kao prvi takve vrste u Hrvatskoj.Uz suradnju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, koji je glavni ugovaratelj projekta, Kulturno-razvojni centar općine Bilje povezao je partnere Rainforest Connection (iz SAD-a), Javnu ustanovu PP Kopački rit i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka.

- Ciljevi su projekta praćenje biološke raznolikosti, predviđanje stabilnosti ekosustava u PP-u Kopački rit, odnosno zaštita ugroženih i zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta te praćenje utjecaja klimatskih promjena na njihovu biologiju i ekologiju. Konkretno, u Kopačkom ritu postavljeno je više od 100 uređaja za snimanje zvukova. Zahvaljujući platformi Arbimon, koju su razvili američki partneri, i dostupnoj digitalnoj tehnologiji dobivamo precizne podatke o stanju ekosustava, rasprostranjenosti i bioraznolikosti pedesetak vrsta životinja u Kopačkom ritu - objašnjava ravnateljica KRC-a Bilje Ivana Plaščak.

U okviru Centra, pojašnjava Plaščak, planira se održati radionicu i javne događaje, primjerice kamp za obuku, za različite ciljne skupine, kao što su djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, učitelji, stanovnici općine Bilje, dionici lokalne samouprave i dionici iz područja zaštite prirode.

D. Pejić
Najčitanije iz rubrike