Osijek
NEBO SE OTVORILO

Neuobičajeno jak pljusak pogodio Osijek i okolicu
Objavljeno 18. siječnja, 2024.
Doslovno se u nekoliko minuta smračilo, nakon čega je uslijedio jak pljusak za ovo, zimsko doba godine

Vezani članci

STIĆI ĆE I U HRVATSKU

Sjever Europe na udaru snježne oluje Gertruda

I dok se sjever Europe smrzava, potpuno drukčija slika u četvrtak za dana u Osijeku i ostatku Slavonije i Baranje. Temperatura se do 14 sati u Osijeku popela do 18 Celzijevih stupnjeva, a nakon toga je uslijedila brza promjena vremena. Doslovno se u nekoliko minuta smračilo, nakon čega je uslijedio neuobičajeno jak pljusak za ovo, zimsko doba godine.Jedan detalj upečatljiv je na fotografiji Brune Jobsta, fotoreportera Glasa Slavonije, a koja je uhvatila crno nebo iznad osječkog naselja Sjenjak. Nekoliko minuta kasnije pljusak je dobrano oprao fasade brojnih zgrada i uhvatio nespremne one koji su neuobičajeno topli dan iskoristili za prozračivanje kuća i stanova. Otvoreni prozori napravili su pravu malu dramu jer je voda nenadano ušla u sobu. Kako doznajemo, problema s iznenadnim pljuskom imali su stanovnici i drugih gradskih četvrti, a na prometnicama se neko vrijeme zadržavala i voda, no, srećom, neke veće štete nije bilo.


Inače, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je prognozu u kojoj najavljuje dinamičnu zimu: južinu, neuobičajenu toplinu pa zahladnjenje, kišu, buru i snijeg. Naime, hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se na južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača. Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu, pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu. Za vikend kažu da će biti uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Milan Bugarić
JAKA KIŠA IZNENADILA I VOZAČE
Jaki zimski pljusak iznenadio je i vozače koji su se u tom trenutku našli na osječkim prometnicama. Količina kiše prisilila je nemali broj vozača da stane uz najbliže ugibalište uz cestu, jer brisači nisu uspijevali na vrijeme maknuti svu vodu s vjetrobranskog stakla. Srećom, nenadani pljusak vrlo je brzo oslabio i pretvorio se u kišu puno slabijeg intenziteta. Vozači se, pak, upozoravaju da budu oprezni u ranim jutarnjim i jutarnjim satima u petak jer će se temperatura spustiti ispod nula Celzijevih stupnjeva.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike