TvObzor
ERNA

Samo nek je smijeha i dobre zabave, dobre glazbe, druženja, kreativnosti
Objavljeno 12. siječnja, 2024.
Zaista želim proći to iskustvo tako velikog projekta kao što je Dora, pa se veselim svakom trenutku cijelog procesa
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Iako je diplomirana politologinja, Erni je profesionalni poziv glazba. Ona je vocal coach i kantautorica iza koje je nekoliko singlova objavljenih za Dallas Records, a ovih se dana priprema za svoj prvi nastup na Dori, gdje će se predstaviti s pjesmom “How Do You Love Me”. Do prijave je, kaže, došlo sasvim spontano, na kavi s izdavačima. Cilj im je bio približiti njezino kantautorstvo široj publici, a kao medijski jako dobro praćeno natjecanje upravo je Dora bila najbolji izbor za to da pjesmu čuje što više ljudi i što više različitih slušatelja. U nastavku pročitajte kraći razgovor s ovom debitanticom na hrvatskom izboru pjesme za pjesmu Eurovizije.Po čemu ćeš pamtiti 2023. godinu?- Po mnogim izazovima privatne naravi, gdje sam preispitivala mnoge izbore i bila stavljana na mnoge kušnje kako bih ojačala u svemu tome, postala još samostalnija, manje se obazirala na druga mišljenja te pokušavala jasno i glasno iskomunicirati sve stvari koje su me mučile. Bila je to godina učenja strpljenju. Također su 2023. obilježili uspjesi, sudjelovanja na raznim festivalima i predstavljanja sebe kao kantautorice, s vlastitim pjesmama.

Je li te iznenadilo to što se “How Do You Love Me” plasirala u finale Dore?- Iskreno, iznenadilo me je jer je broj prijava bio prilično velik. Ali moram priznati da sam zaista otpočetka vjerovala u pjesmu i usudila se biti potpuno svoja i autentična u njoj. Prilikom procesa prijave stvarno sam dala sve od sebe u studiju snimajući vokale, nakon tog snimanja znala sam da će pjesma u sebi nositi tu emotivnu, iskrenu i izvornu notu. Zaista se puno kockica poklopilo, ta prijava se dogodila prilično spontano i nije bilo dugo planirana.

Kako si reagirala kada si ugledala svoje ime na popisu?- Nisam ga odmah ugledala. Naime, taj dan kad je objavljen popis finalista osjećala sam se jako umorno i prehlađeno te sam zaspala čvrstim snom, iz kojeg me probudio poziv mog izdavača Dallas Recordsa, koji mi je javio sretne vijesti. To je bilo jedno od najradosnijih buđenja. (smijeh)

Uzbudljivo iskustvo


Približi nam ukratko proces nastanka pjesme. Što ti ona znači?- Pjesma je nastala veoma brzo kad sam bolesna i promukla glasa svirala gitaru sebi za dušu i dugo, kao po nekom deja vu osjećaju, tražila tu melodiju na gitari. Nisam točno znala što tražim, ali kao da mi je ta melodija svirala negdje u nekom kutku mozga. Nešto me je vodilo toj melodiji, a nisam mogla točno objasniti, no osjetila sam poticaj za tu melodiju koja se prolama u tom srednjem registru mog glasa i koja kao da je vapaj za razumijevanjem ljubavi. Onaj osjećaj kad zbog svojih osobnih nesigurnosti stalno preispitujete nečiju ljubav prema vama i kada vam ni jedna od silnih potvrda ljubavi nije dovoljna.

Kako to da si se odlučila za izvedbu na engleskom jeziku? Možemo li očekivati i hrvatsku verziju “How Do You Love Me”?- Engleski je došao posve spontano. Prvo je došla melodija pa onda realizacija tih riječi, prvo je dvojba bila između “why” i “how”, ali “how” mi je bio logičniji izbor za objasniti taj osjećaj nesigurnosti u tuđu naklonost prema vama. Engleski mi je tad bio bolji izbor, imala sam čak kratku ideju za hrvatsku varijantu, ali bih ipak trebala promijeniti smisao pjesme. Nije isključeno da će biti i hrvatska verzija. Rekla bih da ovisi i o reakcijama na pjesmu, a i o mom pokušaju približavanja stihova hrvatskoj publici. Ta je pjesma bila logičan izbor za Doru jer Dora “pozdravlja” i služenje engleskim jezikom, a pjesma je bila već tada napisana i čekala je svoj moment.

Jesi li počela pripreme i što očekuješ od svog nastupa, što publika može očekivati?- Pripreme su u tijeku. Upravo sam završila spot za “How Do You Love Me”. Bilo je također jako puno ostalog materijala koji sam trebala dostaviti za potrebe Dore. Naime, već je osmišljen i vizualni dio nastupa. To su velike tehničke pripreme za pozornicu, svjetla, efekti, stoga je potrebno jako detaljno osmisliti nastup i po mogućnosti naglasiti svaku promjenu u pjesmi svjetlima, određenim light efektima ili promjene na LED ekranima kako bi nastup bio vizualno još dinamičniji.

Što kažeš na konkurenciju? Koje su ti najdraže pjesme koje su predstavljale Hrvatsku na Eurosongu?- Konkurencija je ove godine zaista vrlo raznolika, svatko je na svoj način specifičan. Rekla bih da je konkurencija na visokoj razini. No ja zaista želim proći to iskustvo tako velikog projekta kao što je Dora, pa se veselim svakom trenutku cijelog procesa. Gledam to prvenstveno kao jako uzbudljivo iskustvo, veselim se upoznati ostale natjecatelje, zanima me kakve su nastupe pripremili i zaista sam sretna što sam dio tog uzbuđenja i dinamike, kojih će na nastupima i u cijelom procesu svakako biti. Neke od meni najdražih pjesama koje su nas predstavljale na Eurosongu su “Marija Magdalena” Doris Dragović, “Kad zaspu anđeli” Gorana Karana i “Neka mi ne svane” Danijele Martinović. To je, prema mom mišljenju, bilo zlatno doba Dore, a tad sam kao djevojčica sve to s oduševljenjem pratila.

Umjetnički ciljevi


Čime se baviš kada ne sviraš i ne pjevaš? Kako provodiš slobodno vrijeme? Što bi rekla za sebe, kakva si osoba?- Kad ne sviram i ne pjevam, opet - sviram i pjevam. (smijeh) Šalu na stranu, glazba je moj profesionalni poziv već više od šest godina, od nje živim. Iako sam završila studij politologije u Zagrebu, glazba je uvijek bila moja strast, te sam igrom slučaja i došla na glazbeni put. Prvo sam počela raditi u glazbenoj školi kao učitelj pjevanja, što i danas radim. Aktivno nastupam, imam mnogo javnih nastupa i privatnih također, a sudjelujem aktivno svake godine i na glazbenim festivalima te mi je želja da sudjelovanjem na raznim festivalima također predstavim svoje autorske uratke široj publici. Slobodno vrijeme provodim rado u društvu prijatelja, volim i duge šetnje, kada mogu razbistriti misli, zapisati neke ideje vezane uz nove pjesme. Inače sam jako društvena osoba i oni koji me dobro poznaju čak me znaju i zezati da imam dojmljive social skills, jer sam u stanju vrlo brzo sklopiti nova poznanstva. Vrlo sam otvorena, srčana osoba, volim komunicirati s ljudima i više sam za neke dubokoumne razgovore nego za casual ćakulanja. Volim se također dobro nasmijati, jer sve više cijenim takve stvari koje mogu popraviti dan ili loše raspoloženje. Samo nek je smijeha i dobre zabave, dobre glazbe, druženja, kreativnosti... Sve ostalo će vrijeme donijeti.

Koji su ti glazbeni planovi nakon Dore?- Planovi nakon Dore bili bi pisanje novih pjesama, traženje novih inspiracija, rad na mom prvom albumu, vježbanje gitare, usavršavanje u tom instrumentalnom smislu. Dora mi je otvorila vrata da se opet više pokrenem kao autor, da radim na tome planski i da se vodim više svojim umjetničkim ciljevima, a to je sve više nastupa s vlastitim pjesmama, vlastiti koncerti, kreativna snimanja u studiju te provođenje dana uživajući u stvaranju novih pjesama.
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

2

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

3

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav