Dome slatki dome
DOŽIVLJAJ TOPLINE PROSTORA

Topli interijeri za ugodnu zimu
Objavljeno 11. siječnja, 2024.
Kada se temperatura spušta ispod ništice, važno je grijaće tijelo, ali i topli ambijent

Toplina interijera ovisit će ponajprije o odabranim materijalima, stilu uređenja i pratećim bojama. I naoko hladni materijali ili minimalistički stilovi uređenja, koji se često prezentiraju kao hladni, mogu biti potpuno drukčiji u konačnom doživljaju prostora te stvoriti ugodne i tople ambijente.BojeOsjećaj hladnoće, koji probija sa svih strana, nije nikome ugodan. Spas uz radijator, kamin ili neku drugu vrstu grijanja jamči brz povratak među one koji imaju privilegij ostati kod kuće. No uz fizički osjećaj topline, koji će stvoriti dovoljno visoka temperatura zraka u prostoru, opći će ugođaj dopuniti primjereno interijersko uređenje.

Psihički doživljaj topline prostora, izazvan elementima opreme i bojama, često je toliko snažan da je ukupan doživljaj potpun jedino uz sjedinjeni fizički i psihički osjet topline. Vječno i neiscrpno u oblikovanju i postizanju atraktivnih dizajnerskih i interijerskih rješenja, uvijek moderno i u trendu, primjenjivo u svim podnebljima i klimatskim zonama – svakako je drvo! Toplinu koju stvara u interijeru teško će nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svijesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je riječ o stvaranju toplog ugođaja u prostoru. Osim toga, kao prirodni materijal ima dodatne kvalitete, jer u interijer doma unosi prirodu te smirenost i ljepotu koje samo priroda posjeduje.

Prostirke


Dekorativne tkanine toplih boja, poput žute, narančaste, nijansi smeđe ili crvene, prošarane većim ili manjim uzorcima, tvorit će topao ambijent i biti ugodne kao obloga sjedećih garnitura i stolica. Podne prostirke i različite vrste tepiha obogatit će podnu površinu i dati joj dodatnu toplinu čak i kada je podna obloga drvena te sama po sebi vizualno topla. Rustikalni stilovi sami su po sebi topliji od modernih minimalističkih interijera, koji za cilj često imaju hladnoću kao konačni dojam. Ipak, ugođaj koji će proizvesti odabrani stil uvelike se može korigirati odabirom materijala i boja.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Ukrasni predmeti
Prostor će dobiti dodatnu toplinu primjenom različitih detalja i ukrasnih predmeta, koji će se isticati materijalom ili bojom. Osobitu toplinu unijet će predmeti koji oslikavaju vašu osobnost, te u prostor unose identitet i čine ga unikatnim. Toplina materijala, stilskog uređenja i odabranih boja bit će dopuna ukupnom ugođaju i jamstvo da će ova zima biti zaista topla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

2

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

3

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce