Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI I ZAŠTITA OD HLADNOĆE

Nakon povratka iz šetnje psa dobro osušiti
Objavljeno 11. siječnja, 2024.
Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su kratkodlaki psi, mali psi, štenad i stariji psi, koje možete zaštititi jaknicom

Niske temperature mogu biti neugodne za nas, ali i naše kućne ljubimce. Iako psi imaju krzno, koje ih štiti od hladnoće, nisu svi jednako izdržljivi na hladnoći. Nekim je psima potrebna dodatna zaštita. Neki od znakova da je psu hladno su drhtanje, pospanost ili letargija, hladne uši i podvučen rep. Ako pas nevoljko ide u šetnje, to može upućivati na činjenicu da ga je potrebno dodatno zaštititi. Psi se mogu i prehladiti na hladnoći, a prehladu možete primijetiti po kihanju i suznim očima. Psi u ovo vrijeme najčešće "pokupe" virusni bronhitis, popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se ne započne pravodobno liječiti, može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cjepivo, ujedno i protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa.

Mačke često obolijevaju od virusnog rinotraheitisa, tj. upale gornjih dišnih puteva, popraćenog suzenjem očiju, upalama sinusa i grla, pa životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja.Postoji preventiva, tj. cjepivo protiv tri najčešće virusne bolesti mačaka - ono se preporučuje, ali nije obvezno. Uz opasnosti od virusa, na kućne ljubimce i u ovo doba godine vrebaju krpelji. Krpelji se hrane krvlju i pri tome unose uzročnika bolesti, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestira anemijom, povišenom tjelesnom temperaturom i pojavom krvi u mokraći. Životinja je apatična, odbija hranu i šetnju. Stanje je ozbiljno, te treba odmah otići do veterinara po serum i popratnu terapiju. Zato kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijom ampulica, prskanjem sprejevima, stavljanjem ogrlica... Vlaga i hladnoća nisu sami po sebi uzrok bolesti, ali oslabljuju obrambeni sustav organizma i čine ga osjetljivim na razne bolesti. Održavajte dlaku u dobrom stanju. Dobro raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su kratkodlaki psi, mali psi, štenad i stariji psi. Za te pse preporučuje se pseća jaknica ili džemperić. Nakon povratka iz šetnje psa treba dobro osušiti.

 

Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

(Veterinarska ambulanta VET-PET)

Ozebline
Duži boravak na hladnoći može biti izrazito opasan za neke pse te može prouzročiti ozebline na šapama i ušima te hipotermiju. Znakovi hipotermije uključuju letargiju, proširene zjenice i teškoće u disanju, a jaka hipotermija može dovesti i do kome ili smrti. Stoga, kako biste izbjegli ozbiljnije zdravstvene probleme u psa tijekom hladnih dana, dobro promatrajte kako se ponaša i razmislite treba li mu dodatna zaštita. Tijekom izrazito hladnih dana važno je smanjiti vrijeme koje pas provodi vani. Šetajte ga kraće, ali češće ili ga šetajte tijekom toplijih dijelova dana.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAMETNA I JEFTINA RJEŠENJA

Uštedite prostor u svojoj kuhinji

2

MOŽE I BEZ UMJETNIH VLAKANA

Prirodni materijali za zdraviji i ugodniji dom

3

ODABIR RASVJETE

Pravilno osvjetljenje za željenu atmosferu