Autoglas
PROPALI PROJEKT

Dacia D33 (1997.) nikada nije uspjela doći na cestu
Objavljeno 9. siječnja, 2024.
D33 trebao je stajati 5000 eura, no pokazalo se kako to uopće nije isplativo

U drugoj polovini devedesetih Dacia je htjela zamijeniti limuzine 1310 i Nova novim modelom pod kodnim imenom D33, koji se trebao suočiti sa zapadnom konkurencijom. Trebao je stajati 5000 dolara, no sve do dolaska Renaulta, s novom tehnologijom i znanjem, takvo što nije bilo ostvarivo.Rumunjska vlada odobrila je zajam od 3,6 milijuna dolara Dacii s primarnim ciljem stvaranja automobila sposobnog natjecati se s automobilima etabliranih proizvođača. Dacia D33 trebala je zamijeniti modele 1310 (Renault 12) i Nova, biti limuzina s četiri vrata i pet sjedala te s planiranom cijenom od 5000 eura.

Ta cijena bila je Daciina nit vodilja i nakon što je Renault preuzeo rumunjsku tvrtku, iako su Francuzi ipak imali vlastitu viziju njezina razvoja. Dizajn je osmislio talijanski studio Idea Torino, kojemu je i otišao najveći dio pozajmljenog novca.

Što se tiče tehničkog dijela, vodstvo Dacie zamislilo je ugradnju ​​modernih motora kupljenih od nekog međunarodno poznatog proizvođača. No, s obzirom na to da se danas na razvoj novog modela troše stotine milijuna eura, 3,6 milijuna dolara, koliko je tražila Dacia, iznimno je malen iznos.


Ipak, 1997. nastao je prototip kompaktne limuzine Dacie D33, koja izgleda bolje od mnogih automobila iz tih godina, i zasigurno bi bila uspješna kao i kasniji Logan. O motorima i opremi gotovo se ništa ne zna. Napravljen je samo jedan primjerak, jako nalik na Lanciu Lybru, predstavljenu nekoliko godina poslije. Nakon Renaultova preuzimanja tvrtke, dvije godine poslije, D33 do danas skuplja prašinu u tvorničkoj garaži.

Ne samo zato što Dacia D33 vjerojatno izgleda bolje od Logana nego i zato što je važna tranzicijska karika marke, smatramo da je njezino mjesto u muzeju, Zato se i dalje nadamo da će službenici iz Dacie jednog dana prošetati do tvorničkog skladišta, obrisati prašinu i odgurati ju u muzej kako bi ju pokazali široj javnosti. Jer D33 to svakako zaslužuje.

Mato PAVLIČEVIĆ
CIJENA KOJA NIJE BILA MOGUĆA
Ciljanu cijenu od 5000 eura bilo je gotovo nemoguće postići. Nakon izračunavanja potrebnih troškova razvoja i proizvodnje, model bi se morao prodavati za minimalno 9000 eura. Uz to, Dacii je trebalo oko 100 milijuna dolara za početak proizvodnje, pa je jasno kako bi to bilo čisto samoubojstvo.

Možda ste propustili...