Autoglas
PROFESSIONAL

Toyotina komercijalna vozila za sve terene
Objavljeno 9. siječnja, 2024.
Fokus je na osnaživanju Toyotine globalne prisutnosti u važnom segmentu lakih gospodarskih vozila, koja su redom elektrificirana

Toyota Professional pokrenuta je 2019., a fokus je na Toyotinoj globalnoj prisutnosti u segmentu lakih gospodarskih vozila. Kombiji Proace i Proace City, uključujući i varijantu za prijevoz putnika Verso, predvode tržište u području baterijskih električnih pogonskih sklopova, pa ponuda Toyote Professional sada uključuje elektrificirane opcije na svim modelima.Uz Proace, kultni Hilux neuništiv je u Toyotinoj profesionalnoj ponudi, sa svojim legendarnim čvrstim izgledom i kvalitetom, izdržljivošću i pouzdanošću. Od predstavljanja u Japanu 1968. godine Hilux je postao jedno od Toyotinih najprepoznatljivijih radnih vozila, uključujući i tri pobjede na iscrpljujućem reliju Dakar i uzastopnim titulama Raid Championship na FIA Svjetskom prvenstvu u reliju. Godine 2022. prodaja vozila Toyota Professional imala je 119.000 jedinica i na putu je postizanja novog rekorda, iznad 140.000 jedinica prošle godine.

Odvažna promjena podiže svestrane platforme Proace i Proace City, s potpuno novim prednjim dizajnom. Odsutnost gornjih rešetki za hlađenje između prednjih svjetala stvara sofisticiran, osebujan izgled, a donja rešetka u obliku trapeza odražava slična dizajnerska rješenja u Toyotinoj ponudi, uključujući opcije Full LED i kotače od lake legure.

Domet


Proace, kombi za srednje terete, i Proace Verso, kombi za transport ljudi, donose snažan novi izgled svojoj poznatoj prilagodljivosti i učinkovitosti pružajući snagu, prostor i učinkovitost za udobno obavljanje posla. Kupci imaju izbor formata, uključujući kombi sa srednjim i dugim duljinama karoserije, kabina za posadu ima dodatni red sjedala, a kabina s platformom omogućuje prilagođene i specijalizirane tipove karoserije. Proace Verso omogućuje udobno putovanje do devet putnika. Proace također ima novu verziju Crew Cab Premium, koja može prevesti pet putnika uz vrhunsku udobnost, kao i izvanredan kapacitet za glomazni teret.


Novi Proace može se pohvaliti snažnim električnim pogonskim sklopom s praktičnim dometom do 350 km za bateriju od 75 kWh. Dostupna je i manja baterija, od 50 kWh, a obje pružaju 136 DIN KS (100 kW) snage i opuštenu EV vožnju. Dostupan je i dokazani 2,0-litreni dizelski motor, snage do 180 DIN KS (134 kW), ovisno o mjenjaču. Opcije sa šest i osam stupnjeva prijenosa dostupne su s ručnim i automatskim varijantama, a 1,5-litreni motor od 120 DIN KS (89 kW) i ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa dostupni su isključivo za kombi Proace.

Proace također ima odgovarajući kapacitet zahvaljujući svojim vodećim mogućnostima transporta. Maksimalni obujam tereta koji može primiti je 6,6 m³, u klasi je s najboljom nosivosti od 1400 kg korisnog tereta i ima kapacitet vuče od maksimalnih 2500 kg. Kompaktna visina od 1,9 m za PROACE i PROACE VERSO prikladno omogućuje vozilima ulazak na sva standardna parkirališta, a gradsko je manevriranje jednostavno zahvaljujući krugu okretanja od 12,4 m između rubnjaka u standardnoj duljini karoserije od 4,98 m.

Kombi Proace City i Proace City Verso, za transporter ljudi, nude vrijedna rješenja za poslovne korisnike i aktivne obitelji. Proace City može se specificirati kao zatvoreni kombi, izvedba s kabinom i teretnom platformom i kao svestrano putničko vozilo, koje može primiti sedam putnika. Sve varijante kombija mogu udobno smjestiti tri suvozača.

Proace City


Proace City nudi rješenja za prijevoz tereta koja povećavaju prostor do kapaciteta od 4,4 m³. Baterijska električna verzija može imati nosivost od 780 kg, a benzinske ili dizelske alternative imaju maksimalnu nosivost od 1000 kg.

Električni pogonski sklop daje snagu od 100 kW (136 DIN KS) iz baterije od 50 kWh i može se pohvaliti poboljšanim dometom vožnje od 330 km (WTLP standardni ciklus), 50 km više od postojećeg modela. Kada je potrebno više energije, DC sustav brzog punjenja od 100 kW može napuniti bateriju do 80 % kapaciteta za otprilike 30 minuta.

Vodeći u klasi 1,5-litreni dizelski motor sa šeststupanjskim ručnim i osamstupanjskim automatskim mjenjačem postiže snagu do 130 DIN KS, ovisno o specifikaciji. Učinkoviti 1,2-litreni benzinski motor (110 DIN KS) također je dostupan uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa.

Milan Bugarić
BOGATA JE PUNUDA DODATAKA
Obitelj Proace može se pohvaliti širokim rasponom dodatne opreme i mogućnostima prilagodbe. Vrijedni Proace Max također se nudi u formatu karoserije na okviru, kako bi se korisnicima omogućilo stvaranje rješenja po narudžbi za njihove poslovne potrebe. Toyotin krajnji cilj ostvarenja “Mobilnosti za sve” izražavaju Proace i Proace City, koji se mogu pretvoriti u vozila pristupačna invalidskim kolicima. Spušteni pod i sklopiva stražnja ulazna rampa omogućuju lak pristup vozilu, a LED rasvjeta podržava siguran rad noću. Dodatne značajke uključuju ručne ili automatske bočne stepenice i električno vitlo. Dodatno odlaganje na krovu postiže se s pomoću krovnih platformi i nosača, a unutar vozila može se postaviti niz polica i odjeljaka za pohranu kako bi se u svakodnevnu upotrebu uveo red.

PROŠIRENJE PONUDE PROACE I HILUX

Legendarna ponuda Toyote Hilux također raste s novom elektrificiranom opcijom, Hilux Hybrid 48V, koja donosi povećanu učinkovitost i poboljšane vozne performanse. Snažni 2,8-litreni dizelski motor ojačan je dodatkom hibridnog električnog sustava s dvostrukom upotrebom, kombinirajući brži odziv, poboljšano kočenje i veću učinkovitost goriva uz uglađenu vožnju. Učinkovitiji stop-start sustav reagira brže i tiše iz mirovanja i, dopuštajući motoru da ostane duže isključen, poboljšava učinkovitost goriva do 5 %, povrh ostalih prednosti hibridnog električnog pogonskog sklopa u vezi s potrošnjom goriva.