Zdravlje
ORDINACIJA: KONTROVERZE O LIJEKOVIMA ZA SNIŽAVANJE MASNOĆA            

Potpuno bi odustajanje od statina bilo ozbiljna greška
Objavljeno 8. siječnja, 2024.
U istraživanja o statinima dr. Byrne i suradnika otkrivaju se brojni nedostaci

Istraživanje objavljeno prošle godine u uglednom časopisu JAMA sugeriralo je da snižavanje kolesterola niske gustoće (LDL-C) statinima, dugotrajno smatrano zlatnim standardom među lijekovima za snižavanje lipida, pruža u najboljem slučaju tek blage koristi pacijentima. Ovi su nalazi od tada izazvali puno kontroverzi tako da ova tema ima potencijal za vrlo važne i odmah primjetne posljedice za ljudsko zdravlje ako se pogrešno interpretira. Stoga je iznimno važno pružiti kritički osvrt na ovo istraživanje.Što je problematično


Istraživanje, koje je vodila glavna autorica dr. Paula Byrne i njezini kolege, pregledalo je i analiziralo podatke iz 21 kliničkog ispitivanja dizajniranog kako bi istražilo učinkovitost statina u smanjenju ukupne smrtnosti i kardiovaskularnih ishoda, uključujući infarkt miokarda i moždani udar. Na temelju njihove metaanalize, autori su izvijestili o apsolutnom smanjenju rizika od 0,8 % za ukupnu smrtnost, 1,3 % za infarkt srca i 0,4 % za moždani udar među pacijentima koji su nasumično dodijeljeni na primanje statinske terapije u usporedbi s placebom ili uobičajenom skrbi s relativnim smanjenjem rizika od 9 %, 29 % i 14 % za ukupnu smrtnost, infarkt miokarda i moždani udar. Nadalje su istaknuli da je veza između redukcije LDL-C i učinkovitosti statinske terapije bila vrlo mala i nekonzistentna, što je nalaz koji se suprotstavlja dosadašnjim istraživanjima.

Popularni su mediji i društvene mreže brzo proširili vijest, a komentari čitatelja u tim izvorima sugeriraju da neki liječnici i pacijenti razmatraju potpuno odustajanje od statina kao opcije liječenja na temelju ovih podataka. To bi bila ozbiljna pogreška. Iako je u znanosti bitno ponovno procjenjivanje uobičajenih pristupa kako se pojavljuju novi podaci, moramo te podatke pažljivo i kritički razmotriti. U slučaju ovog istraživanja o statinima, pažljivim promatranjem otkrivaju se brojni nedostaci.

Prvo, kako je već navedeno, u analizi autori su odlučili koristiti LDL-C kao relevantnu mjeru za povezivanje učinkovitosti statina s kliničkim ishodima, no LDL-C nije idealna mjera za određivanje aterosklerotskog rizika, nego je to koncentracija apolipoproteina B (apoB), proteina koji se povezuje s LDL česticama i u mnogo manjoj mjeri s česticama vrlo niske gustoće lipoproteina (VLDL). Broj čestica koje sadrže apoB - a ne njihov sadržaj kolesterola - ključan je za određivanje aterogenog rizika, jer se samo jedna molekula apoB povezuje sa svakom česticom LDL-a, drugim riječima bez apoB LDL-C nema mogućnosti vezanja za krvnu žilu. Dakle, apoB pruža mnogo precizniju procjenu broja aterogenih čestica od sadržaja kolesterola, koji varira između različitih čestica LDL-a. Još jedna pouzdanija varijabla od LDL-C-a je koncentracija ne-HDL kolesterola, koja uključuje sve čestice koje sadrže apoB (LDL i ostatci). Iako LDL-C pruža neku približnu predodžbu o aterogenom riziku, apoB ili ne-HDL-C to bi učinile preciznije.

Drugi problem s ovom metaanalizom je prosječno trajanje liječenja od 4,4 godine. Ovo trajanje je gotovo sigurno prekratko da bi se pokazao potpuni potencijalni učinak smanjenja LDL-C na kardiovaskularni rizik i smrtnost. Ranije su studije otkrile vrlo snažne povezanosti između LDL-C-a i rizika od KV događaja. Drugim riječima, dok niži LDL-C tijekom desetljeća ima golem učinak smanjenja rizika od KV događaja, učinak snižavanja LDL-C tijekom samo nekoliko godina relativno je mali. Stoga razdoblje praćenja od 4,4 godine vjerojatno je nedovoljno da bi se otkrio uzročni učinak smanjenja LDL-C na KV događaje i smrtnost.

Trajanje liječenjaPovezano s tim je i pitanje stupnja smanjenja LDL-C. Učinkovitost intervencija sa statinskom terapijom ovisi o trajanju liječenja i o jačini primijenjene doze lijeka. Kao što smo već naveli, LDL-C služi kao zamjena - iako daleko od savršene - za broj apoB čestica. Naveli smo ranije da je vrijeme, u ovom slučaju, trajanje tijekom kojeg je LDL-C nizak - ključna varijabla koja utječe na učinke na KV rizik i da je prosječno trajanje liječenja od 4,4 godine vrlo kratko. Ako je trajanje liječenja kratko, jedini mogući način otkrivanja značajnog učinka bio bi ispitivanje studija s dokazano velikim smanjenjem LDL-C, a takve studije doista postoje, uglavnom iz ispitivanja istraživanja inhibitora PCSK9 (novi lijekovi za sniženje kolesterola), i pokazuju snažne uzročne veze između liječenja snižavanjem LDL-C-a i KV događaja i smrtnosti. Rezultati tih studija pružaju uvjerljiv razlog za sumnju u rezultate navodno slabe učinkovitosti statina u ovoj metaanalizi kao odraz zajedničkih problema nedovoljnog praćenja i nedovoljnog smanjenja apoB.

Sve u svemu, daleko od toga da ovo istraživanje ruši koncepciju dokazane učinkovitosti statina, ono dodaje vrlo malo našem razumijevanju terapijskih protokola. Iako imamo odgovornost propitkivati postojeće prakse i, ako je opravdano, revidirati terapeutske pristupe, podaci iz ovog istraživanja ne pružaju opravdanje za takvu reviziju, dapače u pitanju su - i potencijalno smrtonosne posljedice koje se potenciraju u medijima.

Piše: doc. dr. sc. Dragan NOVOSEL, dr. med., spec. internist-kardiolog POLIKLINIKA OSIJEK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa