Regija
U TIJEKU SANACIJA OŠTEĆENE ŠKOLE

Nastava i u zbornici, u hodniku, predvorju
Objavljeno 13. prosinca, 2023.
Ukupna je šteta procijenjena na više od 300.000 eura, krov je završen, početkom studenoga počeli su unutrašnji radovi
BABINA GREDA - Na području županjske Posavine još se otklanjaju posljedice nezapamćenog olujnog nevremena koje je sredinom srpnja u dva navrata poharalo Vukovarsko-srijemsku županiju, a velike je materijalne štete nanijelo i u školama. Stradala su krovišta, a zbog prodiranja vode došlo je i do oštećenja unutarnjeg prostora, školske opreme i inventara. Među njima je i Osnovna škola Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, gdje su štete procijenjene na više od 300 tisuća eura. Sanacija školske zgrade i dalje traje, a potpuni završetak očekuje se tek u veljači ili ožujku sljedeće godine.

Radove izvodi tvrtka Planum-građenje iz Vukovara, a podijeljeni su u dvije faze. Prva je bila sanacija krova, i ona je završena. Uklonjena je kupola od pleksiglasa i napravljena je rekonstrukcija krova u tom dijelu. Proteklih je godina, napominje ravnateljica Đurđica Babić, stvarala velike probleme jer je u naletu jakog vjetra i olujnog nevremena tri puta letjela s krova i svaki je put zbog nje škola bila poplavljena.

Obnova krova bila je prioritet, a početkom studenoga počela je druga faza sanacije školske zgrade. Na red su došli unutarnji radovi - demontaža postojećih podnih obloga, uklanjanje lamperije na katu, struganje oštećenih dijelova boje sa zidova i stropova, žbukanje zidova, soboslikarsko-ličilački radovi, elektrotehnički radovi... Parketi su uklonjeni i bit će zamijenjeni vinilnim podom, koji je posebno izdržljiv jer je izrađen od više slojeva, a poznat je i po otpornosti na vlagu. Izvođenje navedenih radova onemogućuje normalno održavanje nastave, pa se nastavnici i učenici prilagođavaju situaciji i pronalaze alternativna rješenja. Škola radi u dvije smjene i sve su raspoložive učionice uvijek zauzete.

- Trenutačno smo bez pet učionica i bez četiri kabineta, nemamo kabinetsku nastavu i jako smo prostorno ograničeni. Informatiku i izborni strani jezik imamo u školskom hodniku i u uredima - potvrđuje nam ravnateljica. Neke izvannastavne aktivnosti nemaju se gdje održavati. Učionica mladih tehničara stradala je, opremu su srećom uspjeli sačuvati, ali sada nemaju gdje postaviti ni računala ni strojeve ni 3D printere. Nastava informatike je u hodniku na tabletima i laptopima jer je stradala i učionica informatike. Sada je, priznaje, postalo već pomalo i zamorno i teško, jer je u holu, koji su koristili za priredbe i za odmore, sada školski namještaj i doslovno se nemaju gdje okrenuti. Djeci su prepustili i zbornicu za nastavu, a učitelji budu u knjižnici, koja je pretvorena u improviziranu zbornicu. I ondje je podignut parket, ali to im je jedini prostor gdje trenutačno mogu biti.

Uz pročelje zgrade postavljene su skele, djeci je otežan ulazak u školu, tim više što je zgrada smještena odmah uz prometnu cestu.

Marija Lešić Omerović
“MORAMO BITI STRPLJIVI I ČEKATI”
- Kada smo ljetos vidjeli razmjere štete, bili smo svjesni da će radovi potrajati - to je bila viša sila. Moramo biti strpljivi i čekati da se sanacija zgrade završi. Najvažnije je da se radovi kvalitetno obave i da se vratimo u normalu, da ponovno imamo kabinetsku nastavu, da se sve izborne i izvannastavne aktivnosti mogu normalno održavati - kaže ravnateljica.

Napreduju radovi i na gradnji školske sportske dvorane, koja bi u travnju 2024., u povodu proslave Dana Općine i Dana škole, trebala biti svečano otvorena. U tijeku je opremanje.

Đurđica Babić

ravnateljica

Trenutačno smo bez pet učionica i četiri kabineta, nemamo kabinetsku nastavu i baš smo jako ograničeni prostorom. Sve su učionice u dvije smjene uvijek zauzete, prilagođavamo se i snalazimo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara