Osijek
NOVI INVESTITOR U ZONI NEMETIN

Njemački IMS Gear na
proizvodnji autodijelova
zaposlit će 300 osoba
Objavljeno 11. prosinca, 2023.
Presudna za odluku o dolasku IMS Geara u Osijek bila je mlada, susretljiva i ambiciozna gradska uprava, rekao je Wolfgang Weber

Odlična lokacija i zemljopisna pozicija, dovoljno velik prostor za izgradnju tvornice, sveučilišni kapaciteti i - ono što je presudilo - mlada, susretljiva i ambiciozna gradska uprava razlozi su zašto je menadžment njemačke tvrtke IMS Gear, čija je primarna djelatnost proizvodnja autodijelova, odlučio doći u Hrvatsku i Osijek te pokrenuti proizvodnju baš u Poduzetničkoj zoni Nemetin.Nakon Njemačke - Osijek


Pojasnio ih je Wolfgang Weber, član uprave tvrtke IMS Gear. On je u ponedjeljak u Osijeku, u središtu gradske uprave, nazočio potpisivanju ugovora o kupoprodaji zemljišta površine 33.442 četvorna metra u Poduzetničkoj zoni Nemetin. Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivan Radić i Alexander Benjamin Senge, direktor IMS Gear Croatia. Tvrtka je, naime, proljetos u Osijeku otvorila svoj ured.

- Tvrtka ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko 3000 radnika. Iznimno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, gdje imaju osam tvornica, iduća destinacija Hrvatska, i to naš grad Osijek, u našoj Poduzetničkoj zoni Nemetin. Naime, javili su se na natječaj Grada za kupnju zemljišta, ponudili 1.115.100 eura, što je više od procijenjene vrijednosti, tako da je Grad Osijek s njima sklopio kupoprodajni ugovor. Planirana je vrijednost investicije oko šest milijuna eura, a proizvodit će sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u jugoistočnoj Europi - izvijestio je gradonačelnik.

Podsjetio je kako je Grad u proširenje PZ Nemetin krenuo zatraživši od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da u tu svrhu Gradu Osijeku daruje dodatnih 36 hektara zemljišta u Nemetinu.

- Kako bismo privukli još investitora, u idućem razdoblju planiramo uložiti oko 2,2 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu poduzetničkih zona. U ovom trenutku u gradu Osijeku imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Samo u protekle dvije godine imamo 2000 više zaposlenih u gradu. Na početku mandata investitore smo oslobodili komunalnog doprinosa kod građenja i time smo grad Osijek učinili još konkurentnijim od drugih gradova. Od 1. siječnja u gradu Osijeku svima rastu plaće, pa tako i budućim zaposlenicima IMS Geara, jer Grad neće nadomjestiti ukidanje prireza, koji je iznosio 13 posto, povećanjem porezne stope na dohodak, za razliku od drugih velikih gradova. Bitno nam je svako radno mjesto, partner smo i svojim sugrađanima i poduzetnicima, veselimo se novoj velikoj investiciji – naglasio je gradonačelnik Radić.

Savršeni uvjeti


Weber je za predstavljanja rekao kako kao tvrtka posluju već 160 godina te da su do sada za europsko tržište proizvodili dijelove isključivo u Njemačkoj, a za dolazak u Hrvatsku odlučili su se jer smo vrlo dinamična zemlja članica Europske unije, od ove godine članica Shnengen zone, što znači da nema granica u protoku roba i usluga, a tu je i euro kao jedinstvena valuta. O Osijeku je također govorio biranim riječima.

- Najvažnija je bila ambicija koju smo osjetili u gradskoj upravi, da žele pomoći i učiniti sve da osnujemo ovdje tvrtku. Danas smo napravili prvi korak. Potpisali smo kupoprodajni ugovor za zemljište. Sljedeći je korak izgradnja zgrade i konačno pokretanje proizvodnje, gdje također, siguran sam, možemo računati na pomoć Grada Osijeka. Što se tiče obrazovanja, Osijek ima sjajno sveučilište, tako da ovdje nalazimo savršene uvjete - rekao je Weber te dodao da će proizvodnju započeti 2025. godine, kao i da namjeravaju zaposliti od 250 do 300 radnika.

Dario Kuštro
NIJE ISKLJUČENA SURADNJA S JABILOM
Ovom prilikom nije se moglo izbjeći spominjanje Jabila, američkog investitora koji (već) gradi svoj centar izvrsnosti također u Zoni u Nemetinu i u kojemu je najavljeno zapošljavanje 1500 djelatnika. “Po broju radnika mi nećemo biti tako veliki kao Jabil. No ovdje u Osijeku možda krenemo u proizvodnju koja nije vezana uz autoindustriju. O tome smo razgovarali s ljudima iz Jabila, pa je moguće da nešto proizvodimo za njih, a i oni za nas”, otkriva Weber.

Za prvu ruku, novi će osječki pogon biti u funkciji proizvodnje dijelova za automobilsku industriju, što uostalom čini 90 posto ukupne proizvodnje svih pogona IGM Geara.

POTREBNI “FACHARBEITERI”
Bit će potrebni djelatnici koji su, kako je to Weber rekao na materinskom jeziku, “facharbeiteri”, dakle kvalificirani radnici na strojevima za proizvodnju komponenti i sustava zupčanika od plastike i metala za automobilsku industriju, kao i procesni inženjeri.

Možda ste propustili...

UDRUŽENJE STANARA GRADA OSIJEKA BIRA NOVO RUKOVODSTVO

Izjasnite se o stanovanju u zgradama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama

2

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

3

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama