Novosti
ZAŠTITA OKOLIŠA I ŽIVOTINJA

Za Novu godinu 44 grada i općine - bez vatrometa
Objavljeno 10. prosinca, 2023.
“Gdje god ima pirotehnike, događaju se stradavanja djece i životinja”

U ovogodišnjoj novogodišnjoj noći čak 44 hrvatska grada, među kojima je i Osijek, i općine neće imati vatromet, nego će ga zamijeniti ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posljedica zaštitile životinje i okoliš.Etika i ekologija


S obzirom na to da Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, pridruživanje toj ideji ide sporo, ali se kreće. Stoga je udruga Prijatelji životinja pohvalila sve koji su odbacili vatromet zbog sigurnosti ljudi, životinja i okoliša, kao i trgovine koje ne prodaju pirotehniku. "Približava se još jedan kraj godine koji zbog pirotehnike može za mnoge životinje biti smrtonosan, a za neku djecu popraćen stravičnim ozljedama. Pirotehnika uznemirava ljude i životinje, zagađuje okoliš. Ona plaši, ozljeđuje, izaziva invalidnost kod ljudi, a životinje i ubija", upozorava Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja.

Kućne životinje strahovito pate, njihovi skrbnici ne mogu normalno prošetati pse, a najveći im je strah da životinji ne otkaže srce, što, nažalost, nije rijetko. "Gdje god ima pirotehnike, bilo da se radi o petardama, raketama ili vatrometu, događaju se i stradavanja ptica i divljih životinja", upozorava Herceg. Ističe kako sve više gradova u Hrvatskoj odustaje od organizacije vatrometa i time pokazuje etičku i ekološku svijest, brigu za sve građane, djecu, starije i bolesne te za životinje koje time izravno spašavaju od straha i pogibelji. Herceg smatra neprimjerenim za to davati novac, koji se može iskoristiti u druge svrhe ili donacije.

U Hrvatskoj vatromet ove godine među ostalima neće imati Osijek, Rovinj, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Varaždin, Poreč, Zadar, Požega, Zagreb, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Dubrovnik... Prema saznanjima Lorene Herceg, Split se još nije pridružio gradovima i općinama koje neće koristiti vatromet, ali vjeruje da će kao drugi najveći grad slijediti pozitivne primjere Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Osijeka... Međutim, neslužbeno se doznaje da će Split i ove godine imati vatromet. Na Hinin upit hoće li se pridružiti ostalim gradovima koji će ga zamijeniti svjetlosnim efektima iz grada još nisu odgovorili. "Od policije očekujemo strogu provedbu i kontrolu zakonske zabrane korištenja petardi. Sljedeći korak u zakonodavstvu svakako bi trebao biti ograničenje pirotehnike samo na dan novogodišnjeg dočeka, a ne kako je sada definirano, od 27. prosinca, u dane kada se ništa ne slavi", poručuje Herceg.

Opasna pirotehnika


Prvi grad u Hrvatskoj koji je još 2019. odlučno rekao "ne" vatrometu bio je Mali Lošinj, na čijem čelu je gradonačelnica Ana Kučić, koja je tada objavila da se priključuju destinacijama u Europskoj uniji koje će u novu 2020. ući bez vatrometa. Grad se okrenuo u smjeru neodržavanja vatrometa jer su tijekom godina vlasnici ljubimaca to tražili. "Želja nam je bila na taj način kućnim ljubimcima koji se boje prasaka eksplozivnih naprava osigurati mirnu večer. Iznos koji se prijašnjih godina koristio za vatromet preusmjeren je za nabavu potrebne opreme i alata za Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu u Malom Lošinju", dodala je Kučić.

Da se s pirotehnikom ne treba šaliti potvrđuje i predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić, koji upozorava da nažalost svake godine u prosincu prime od 15 do 20 djece u bolnicu s ozljedama šake. Od toga petero djece u prosjeku ima teške ozljede šake, od kojih bar dvoje ili troje ima amputaciju šake ili njezinih dijelova. To uglavnom budu teške eksplozivne ozljede prstiju ili dijelova šake koje dovode do nepovratnog gubitka funkcije šake i trajnog invaliditeta. Posljedice koje nastaju zbog toga, osim invaliditeta, su zastrašujuće, a djeca psihološki to teško podnose, zbog čega nastaju veliki problemi, svjedoči liječnik. Djeca najčešće bacaju petarde, ali vrlo često to nisu samo obične petarde, nego jake megapetarde. Često ih i sami izrađuju tako što u cijevi ili boce ubacuju eksplozivna sredstva.

Dijana Pavlović
15 - 20

djece s ozljedama šake zbog pirotehnike godišnje primi samo splitska bolnica

OZBILJNO I OPASNO
Imali smo dječaka koji je ostao bez jednog plućnog krila zato što mu je geler nakon eksplozije ušao u prsni koš i napravio teške ozljede s aneurizmom krvne žile. Vrlo često budu i ozljede očiju zato što geleri lete prema licu, upozorio je dr. Pogorelić do čega sve može dovesti pirotehnika. Kaže kako su to vrlo ozbiljne stvari te bi roditelji to trebali ozbiljno shvatiti i ne kupovati pirotehniku. “Djeca nemaju što rukovati petardama, pa ni odrasli”, poručuje.

Možda ste propustili...

NA TOJ ĆE DUŽNOSTI ZAMIJENITI ADMIRALA ROBERTA HRANJA

Kundid na čelu Glavnog stožera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

OKUPLJANJE NA LJEVICI ZASAD BEZ PERSPEKTIVE

Vidović ima slabu bazu,
a Grbina za premijera
ne želi ni 70 % SDP-ovaca

3

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg