Novosti
PUŠTANJE UHIĆENIH BBB-OVACA IZ GRČKIH ZATVORA

Troškove povratka navijača platit će Veleposlanstvo RH
Objavljeno 10. prosinca, 2023.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju, u povodu puštanja dijela hrvatskih navijača iz grčkih zatvora, kako je Veleposlanstvo RH u Ateni dobilo naputak da pokrije cijeli paket troškova za njihov povratak ako nemaju sredstava, a dodao je i kako se oni u Hrvatsku vraćaju pojedinačno.“Država zato i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, doma i obitelji", rekao je Plenković novinarima. "Odluka je donesena u petak za puštanje 31 hrvatskog državljana. Mi smo u okolnostima u kojima su oni bili pritvoreni, kako su došli, imaju li neki od njih uopće dokumenata, sredstava ili bilo što kod sebe. Nalaze se diljem Grčke po različitim zatvorima. Događa se proces bez presedana, grčki sudovi, grčko tužiteljstvo i njihov zatvorski sustav rade vikendom, što se još nikad nije dogodilo. Grčka je napravila napor da se, nakon odluke koja je donesena u petak, napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima hrvatsko veleposlanstvo u Ateni radi non-stop i ima otvorena vrata za hrvatske državljane", pojašnjavao je Plenković. Dosada je, kaže, njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, tražili su neki od njih da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente. "Neki od njih tražili su potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih za sada nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran, pa će se to poslije pretpostavljam refundirati od obitelji. Veleposlanstvo je dobilo naputak da im se cijeli taj paket koji bi mogao iskrsnuti - jamčevina, putni list, troškovi za putovanje u Hrvatsku - pokrije, a poslije će se to rješavati. To je u biti sasvim uobičajena procedura kada hrvatska veleposlanstva i konzulati pomažu hrvatskim državljanima u situacijama kada su u teškoćama i nemaju sredstava", naglasio je. Upitan hoće li oni morati vratiti taj novac Plenković je rekao kako će to veleposlanstvo rješavati.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je također kako je država dužna brinuti se o svojim državljanima. “Obaveza je države da se brine o svojim državljanima, a što će biti poslije to će se riješiti u uobičajenoj proceduru”, kazao je Jandroković. “Ovo je situaciju u kojoj je više od sto hrvatskih državljana zatvoreno u Grčkoj. Konačno je došao trenutak da se jedan od njih vraća. Nadam se da će se to nastaviti u idućim danima i tjednima”, rekao je Jandroković. H/D.Pav.
POMOĆ ZA OBRANU
Dvadesetak pripadnika Bad Blue Boysa u subotu poslijepodne je izišlo iz zatvora u Grčkoj, četiri mjeseca nakon što su pritvoreni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima AEK-a. HTV javlja da je prihvaćen i prijedlog o ukidanju istražnog zatvora za još 50-ak navijača. Jedan od uvjeta za puštanje na slobodu bila je uplata jamčevine. Prema neslužbenim informacijama, novac za troškove obrane uplaćivali su neki hrvatski nogometaši. Javljali su se i pojedinci koji su bili spremni platiti troškove prijevoza navijača u Hrvatsku.

Možda ste propustili...

SVJETSKI DAN KASTRACIJE

Apel za dobrobit pasa i mačaka

DO EUROPSKIH IZBORA NEŠTO VIŠE OD 100 DANA

Standard građana i sigurnost bit će glavne teme kampanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

OKUPLJANJE NA LJEVICI ZASAD BEZ PERSPEKTIVE

Vidović ima slabu bazu,
a Grbina za premijera
ne želi ni 70 % SDP-ovaca

3

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg