Mozaik
GRADSKIM ULICAMA IŠLA JE POVORKA UZ POZNATE PJESME

U Dublinu ispraćen Shane MacGowan
Objavljeno 10. prosinca, 2023.
Stotine stanovnika Dublina okupile su se na gradskim ulicama pjevajući božićni klasik "Fairytale of New York" dok su pokraj njih prolazila mrtvačka kola s tijelom pokojnog autora i pjevača pjesme Shanea MacGowana. Irski punker s londonskom adresom koji je sa svojom grupom Pogues transformirao irsku tradicionalnu glazbu i napisao neke od najljepših balada 1980-ih godina prošlog stoljeća, a potom potonuo u ovisnost o alkoholu, umro je prošlog tjedna u 65. godini. Prošavši središtem grada, pogrebna povorka nastavila je put prema Nenaghu, rodnom gradu njegove majke Therese, gdje je pjevač pokopan. Sličeći više proslavi njegova života nego tužnoj komemoraciji, masa mladih i starih priključivala se povorci dok je bend Artane s više od 50 glazbenika izvodio njegove pjesme, uključujući "A Rainy Night in Soho" i "Dirty Old Town".

- Irski punker i pjesnik koji je utjelovio sve: Jamesa Joycea, Oscara Wildea, Williama Butlera-Yeatsa. Tužan je ovo dan, tragičan dan u Irskoj - rekao je glazbenik Roland Conroy koji je bio na ispraćaju.

MacGowan je irsku tradicionalnu glazbu spojio s punkom i razaslao je novoj publici u kasnim 1980-ima te ostvario golem komercijalni uspjeh emotivnom i psovkama krcatom božićnom himnom "Fairytale of New York" iz 1987. Pjesma koja se svake godine u božićno vrijeme vraća na listu najslušanijih u Velikoj Britaniji. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana