Kultura
GODIŠNJA IZLOŽBA SLATINSKOGA LIKOVNOG KLUBA

Različitost glavno obilježje slatinskih likovnih umjetnika
Objavljeno 11. prosinca, 2023.
Svatko ima svoj izričaj i svoj način rada, svoje motive i svoju tehniku slikanja

U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina postavljena je i otvorena izložba slika članova Slatinskoga likovnog kluba SLIK, druga nakon što je SLIK prošle godine nastavio nekadašnju praksu da u prosincu na godišnjoj izložbi predstavi slatinskoj javnosti radove nastale tijekom godine.Naime, slatinski su likovnjaci redovito izlagali u prostoru nekadašnje galerije u zgradi Pučkog otvorenog učilišta, koji je zbog potreba Zavičajnog muzeja pretvoren u prostor za pohranu muzejskih eksponata. Kad je muzej preseljen na novu lokaciju, prostor nekadašnje galerije rekonstrukcijom je postao dio prostora Gradske knjižnice i čitaonice, a SLIK je sve to vrijeme izlagao izvan Slatine. Godine 2019. održana je izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a onda zbog pandemije koronavirusa izložbe nisu organizirane, sve do prošle godine, kad je u Zavičajnom muzeju otvorena prva izložba nakon pandemije i prva koju je SLIK organizirao u tom prostoru.


Na svečanosti otvorenja izložbe nazočne članove kluba i posjetitelje pozdravio je ravnatelj Muzeja Vlado Majhen, a o likovnom izrazu slatinskih likovnjaka govorio je kustos Srđan Đuričić.

– Članovi udruge SLIK pokušavaju i uspijevaju pretočiti najdublji dio svoga unutarnjeg bića, svojih osjećaja, svojih razmišljanja, jednoga trenutka na obično slikarsko platno ili oblik skulptura. Prilikom postavljanja izložbe kustosi uvijek imaju jedan slijed, odabiru motive i slične tematike, no ovdje to teoretski nije bilo moguće. Ovdje su umjetnici prikazani kao individue, kao zasebne, definirane umjetničke ličnosti. Kako je ovo druga godina izlaganja slatinskih umjetnika u ovom prostoru, ja mogu promatrati njihov godišnji razvoj i vidim da se kod pojedinih umjetnika pojavila jedna nova ideja, nova vizija koju su vrlo uspješno pretočili na slikarsku podlogu. Neki su se okušali izraziti na ponešto drukčiji način, hrabrije su pristupili umjetnosti. – rekao je kustos Đuričić.

Dodao je kako Zavičajni muzej Slatina sljedeće godine obilježava 40 godina svoga postojanja i djelovanja na slatinskom području, a budući da je kultura nedjeljiva od umjetnosti, muzej je bio i ostaje domaćin umjetnicima i svim posjetiteljima, koji su uvijek dobrodošli u muzejske prostore.

– Ovo je 56. skupna izložba, druga u ovom prostoru, a 24. izložba u Slatini. Slatinski likovni klub gaji suradnju s drugim sličnim klubovima iz Hrvatske i s nekima iz inozemstva, a ta suradnja održava se kroz izlaganja i najviše kroz likovne kolonije, na kojima smo ili gosti ili domaćini. U ovih 27 godina, jer klub je osnovan u listopadu 1996. godine, mi smo bili na 332 likovne kolonije, od kojih su neke bile humanitarnog karaktera, pa smo ostavili svoje radove. Posljednjih nekoliko godina članovi SLIK-a sastaju se, druže, slikaju i dogovaraju svoje aktivnosti u iznajmljenom prostoru, a ništa od toga ne bi bilo da nemamo konstantnu podršku Grada Slatine, pa koristim priliku zahvaliti Gradu na podršci, uz nadu da će se ona nastaviti, a zahvaljujem i djelatnicima Zavičajnog muzeja na suradnji. – rekao je predsjednik SLIK-a Josip Gribl.

Jedno od glavnih obilježja izložbe djela slatinskih likovnih umjetnika je različitost. Članovi SLIK-a se ne ponavljaju, svatko ima svoj izričaj, svoj način rada, i kad je riječ o motivima, i kad je riječ o tehnikama rada. Zastupljena su ulja na platnu, akril na platnu, akvarel, kombinirana tehnika, flomaster, ugljen, pirografija, tempera na kartonu

Doznali smo također da u SLIK-u trenutačno djeluje 14 članova, a udruga je nekad imala i tridesetak ljubitelja likovnih umjetnosti.

– Neki su, nažalost, umrli, mladi odlaze na fakultete i ne vraćaju se, a novih je malo. Mi znamo da ima ljudi koji se bave slikarstvom, ali oni ne dolaze, radije se time bave kod svojih kuća. U ranijim godinama imali smo i više od jedne izložbe godišnje, osim u galeriji izlagali smo u Hrvatskom domu, u Vatrogasnom domu, u nekadašnjem hotelu Podravina, ali s vremenom izložbe su se prorijedile i sada mi je drago da možemo izlagati u galeriji Zavičajnog muzeja, s kojim imamo dogovor da će prosinac biti rezerviran za izložbu članova Slatinskoga likovnog kluba.

I likovnih kolonija mnogo je manje nego prije. Dok su slatinski likovnjaci prije epidemije koronavirusa odlazili na više od dvadeset kolonija tijekom godine, sada ih je tek osam ili devet, a uzrok je tomu u financijskim i organizacijskim teškoćama likovnih klubova.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”

KULTURNI CEBTAR

Nova priča Tima Bajke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI TAMBURAŠKI SAVEZ POZIVA

Festival umjetničke tamburaške glazbe

2

U KULTURNOM CENTRU

Predstava “Plišana revolucija”

3

TAJNE SLATINSKIH MUZEJSKIH EKSPONATA

Masivna kneževa ogrlica i voćinski sudski zapisnik