Regija
GLAZBENO-SCENSKA ČAROLIJA NA DRŽAVOJ ERGELI ĐAKOVO

Božićni bal lipicanaca uz Anđela čuvara
Objavljeno 9. prosinca, 2023.

Vezani članci

ISPRED ĐAKOVAČKE KATEDRALE

Na Strossmayerovom trgu upaljena druga adventska svijeća

ĐAKOVO – Dok se na Strossmayerovom trgu palila druga adventska svijeća, u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo održan je u dva termina 10. Božićni bal lipicanaca, glazbeno-scenska čarolija u kojoj glavnu rolu imaju đakovački lipicanci. Ove godine Bal je održan pod nazivom Anđeo čuvar, a nastupilo je 30-ak pomno uvježbanih pastuha sa svojim dresurnim jahačicama, jahačima i vozačima kočija. Priča vodi na dvor prepun rasplesanih dama u krinolinama i gospode, uz taktove polke i šampanjac. a stižu i kočije s poklonima s dobro raspoloženim plemstvom.

Kada se činilo da je sve spremno za savršen božićni bal, zapuhao je vjetar i ugasio sve svijeće na dvoru. Na vratima dvorca preplašeni sluga obavještava dvorjane da su uzvanici koji se očekuju na balu skrenuli s puta privučeni nestvarnim prizorom vilinskog plesa s malim konjićima duboko u šumi… Djelić je to priče s ovogodišnjeg, 10. Bala kojem je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik u MP-u Mladen Pavić i drugi. Domaćinstvo su im pružili ravnatelj Ergele Nikola Grizelj i gradonačelnik Marin Mandarić.

Organizator Bala je Ergela Đakovo, partner je Nobiles de Croatia, a gost programa Kobilarna Lipica, Slovenija, sa svojim programom dresurnog jahanja. Nastupio je i KUD Tena Đakovo, prikazan je i ples na svili, a dio turističke ponude bio je i Ergelin adventski sajam ispred jahaonice. Bal je i ove godine pokazao svu dragocjenost i plemenitost lipicanske pasmine konja čija je multinacionalna tradicija uzgoja upisana na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

SPORAZUM NA DAN MATERINSKOG JEZIKA

Iz PSŽ-a Hrvatima u Srbiji 20 tisuća eura

PRODAJA, ZAKUP I KONCESIJA ZEMLJIŠTA

Planiran prihod 105.100 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade

3

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16