Novosti
ISTRAGA PROTIV GABRIJELE ŽALAC

EPPO: Privatni troškovi plaćani su javnim novcem
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Sumnja se da je i proslava rođendana bivše ministrice plaćena iz fondova EU-a

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a (MRRFEU) Gabrijele Žalac, koju sumnjiči da je nalagala da se njezini privatni troškovi plaćaju javnim novcem.Zloporaba fondova


Ured EPPO-a je, ne navodeći identitete, naveo da je uz Žalac istragom obuhvaćena i bivša zaposlenica istog ministarstva, koju se sumnjiči da je poduzela sve da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni nepovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Europsko tužiteljstvo navodi da se Žalac i zaposlenicu Ministarstva sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a istraga je pokrenuta nakon izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om. Dodaju da je odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni prema zakonu. Utvrđeno je da je Žalac u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane, službene, nego u privatne svrhe, i nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima EU-a, plaćaju javnim novcem.


Postoji sumnja da je Žalac u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, a dijelom uključe u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konukrentnost i kohezija. Bivša ministrica je, naglašava EPPO, plaćanjem privatnih troškova javnim sredstvima stekla nepripadnu korist u iznosu od 9732 eura. Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti uime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave i "poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija". Slijedom toga, iznos od najmanje 1353 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice plaćen je sredstvima iz EU fondova.

Bahatost


Uskok je bio optužio Gabrijelu Žalac da je s bivšom državnom tajnicom i nekadašnjom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac, danas Čulina, od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) tražila da investitoru vjetroelektrane odobri kredit od 130.000 eura, smanji tražene instrumente osiguranja kredita i da za potrebe te tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, što je predsjednica HBOR-a odbila učiniti. Čulina je optužena i u postupku koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija.

Nova istraga EPPO-a protiv Gabrijele Žalac pokazuje do koje razine ide bahatost i HDZ-ovo sisanje javnih sredstava, poručila je u petak oporba, dodavši kako se "HDZ-ovci smatraju višom kastom kojoj kmetovi moraju plaćati sve troškove".

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

POSTUPAK PROTIV MAMIĆA, OSJEČKIH SUDACA I OSTALIH

Odbijen prijedlog obrane za izdvajanjem dokaza u slučaju osječkih sudaca

ISTRAŽIVANJE STAVOVA OPĆE POPULACIJE

Pozitivni stavovi o transrodnosti

MINISTRICA POLJOPRIVREDE O PROSVJEDU:

Na dio smo zahtjeva već pozitivno odgovorili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

2

NAVIKE SE TEŠKO MIJENJAJU

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

3

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica