Osijek
IPAK NOVA LOKACIJA

Grad će sagraditi zgradu Gradskoj knjižnici u Strossmayerovoj
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
Riječ je o zemljištu u vlasništvu Grada između Saxa i Patike

Već smo izvijestili o namjeri Grada Osijeka da (su)financira uređenje građevinski poludovršenog objekta na prostoru sveučilišnog kampusa u koji bi potom preselili gradsku knjižnicu. Objekt je to koji je svojevremeno počelo graditi Sveučilište za svoj svojevrsni multimedijski centar.No zastalo se na pola puta, a kako bi se to prebrodilo, Grad Osijek bio je spreman sufinancirati preprojektiranje tog objekta kako bi se našlo mjesta i za gradski odjel Gradske i sveučilišne knjižnice. Ova varijanta ima smisla jer osječki GISKO djeluje u dualnosti - osnivači su, pa ga i sufinanciraju, Grad Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera.

No na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Radić izvijestio da od tog projekta preprojektiranja ipak neće biti ništa.

- Na Sveučilištu su, naime, ocijenili kako u svojim projekcijama za takvo što nemaju sredstava. Zato smo se odlučili u projekt ući samostalno. U proračunu smo planirali iznos od pet milijuna kuna i samostalno ćemo izgraditi novu gradsku knjižnicu - naglasio je gradonačelnik Radić.

Je li poznata lokacija nove knjižnice?

- Da, bit će to u centru, na početku Strossmayerove, na lokaciji koja je već duže vrijeme u funkciji divljeg parkinga - reći će Radić, a mi ćemo laički precizirati kako je to lokacija između kafića Sax i Patika.

Na prvu, dobra lokacija, u središtu je, "plac" je u gradskom vlasništvu, u okolici ima dovoljno parkirališta i drugog manevarskog prostora (što je na sadašnjoj lokaciji djelomice bio nedostatak) i, ako se može očekivati nadahnuće arhitekata - imat će izravan pogled na Dravu, kao jednog od simbola našeg grada.

Sredstva za ovu investiciju bit će osigurana kroz ITU mehanizam. Za financijsko razdoblje do 2027. godine Urbanoj aglomeraciji Osijek na raspolaganju je 55 milijuna eura. To je 15 milijuna eura više nego u prethodnom, kada je u osječkoj Urbanoj aglomeraciji bilo 19 jedinica lokalne samouprave, a sada ih je deset. Dakle, manji broj sudionika podijelit će znatno veći dio kolača.

Uz Gradsku knjižnicu, od projekata koji se u Osijeku planiraju realizirati ovim sredstvima istaknimo uređenje kompleksa Gradski vrt s izgradnjom perivoja, uređenje najužeg središta grada te središta Gradske četvrti Retfala, obnovu zgrade i revitalizaciju Parka Zrinjevac, uređenje glavne tržnice, gradnju biciklističkih staza u Tenji, Josipovcu i Donjem gradu, gradnju sportsko-rekreacijske infrastrukture oko bajera na području grada, rekonstrukciju i obnovu Hrvatskog narodnog kazališta, nabavu električnih autobusa za prijevoz djece te revitalizaciju dijela prostora bivše tvornice OLT.

Sredstvima iz prethodnog ITU mehanizma realizirani su uređenje Tvrđe, zamjena toplovoda TE-TO-a, a dovršava se i središnja zgrada u Poduzetničkoj zoni IT park. Riječ je, dakle, o vrlo potentnom izvoru financiranja, a u Gradu Osijeku dokazali su se kao uspješni korisnici EU fondova.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

SNAŠLA IH NEVOLJA, DOGODIO IM SE POŽAR

Pomozite u obnovi kuće josipovačke obitelji Mučel

UDRUŽENJE STANARA GRADA OSIJEKA BIRA NOVO RUKOVODSTVO

Izjasnite se o stanovanju u zgradama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

2

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama

3

PRED KBC-OM POSTAVLJENA PRVA OD PET KOMUNIKACIJSKIH PLOČA

Olakšana komunikacija djeci s
govorno-jezičnim poteškoćama