Kultura
7. PROSINCA SLAVNI BI PJEVAČ BIO IMAO ROĐENDAN

Oliveru skulptura viša od dva metra
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
U četvrtak, 7. prosinca, Oliver Dragojević bio bi imao rođendan. U povodu toga ekipa emisije "Dobro jutro, Hrvatska" pošla je u Pisarovinu posjetiti cijenjeni umjetnički par - Izvora Oreba i suprugu Emiliju Karlavaris, koji su Oliveru u čast napravili skulpturu višu od dva metra.

- Jako je teško sresti nekoga u životu, izprožimati se s njime zato što to nije ući na Trgu i izići na Črnomercu, nego to je cijeli život. Možeš jako pogriješiti. Ja sam, nažalost, ili na sreću, jako pogodio, ali, nažalost, ona možda i nije jer je tek shvatila da sam materijal koji je dobar, ali treba puno raditi. Ja sam, nažalost, bio jako umišljen i mislio sam da sam lutrija za nekoga. Ali to je bila varka. Ja sam upoznao sebe tek kad sam upoznao Emiliju - priča Izvor Oreb.

Upravo je umjetnost područje u kojem se savršeno razumiju. Akademski kipar, slikar i pjesnik Izvor Oreb i njegova supruga, kiparica, slikarica i ilustratorica hrvatskog izdanja Rimskog misala Emilija Karlavaris još u mladosti odlučili su djelovati s posebnim ciljem - vratiti ljepotu u umjetnost.

- Mi smo rekli, mi ćemo vratiti ono što se zove normalnost, ljepotu, realnost i na izvorima tradicije graditi neke vrijednosti. I emociju. Ni jedna umjetnost ne može bez emocija i to smo ugrađivali u naš život i naš rad, u našu umjetnost, u pisanje naše komedije, u naše scenarije - kažu Emilija i Izvor.

Kao umjetnik Izvor Oreb vezan je uz svoje rodno mjesto Velu Luku. Tako su njegovi motivi često more, luka, polja, život nekoć, ljepota koja je pomalo nestala, ali ostaje sačuvana u njegovim radovima.

- Ja ipak u svom radu nastojim da se vidi ono staro vrijeme, jer ja više nisam tako mladac. Moj duh je duh 16-godišnjaka, ali duh nema godine, samo tijelo ima. No nije samo to ono što ne možete reći u skulpturi, što ne možete reći u slikarstvu, možete reći pjesmom. I tako, evo i mojih je pjesama, više od osamdeset, uglazbljeno od velikih skladatelja, pa i naš Oliver pjeva dvije pjesme, lijepe i drage, našeg velikog skladatelja Runjića - dodaje Izvor Oreb.

Pjesme su to "Joj da mi je", čeznutljiva pjesma o rodnom mjestu, i ljubavna, posvećena supruzi, "Moja Emilija", a usto što im je život na različite načine bio isprepleten s Oliverovim, ovi akademski umjetnici na poseban su način odlučili odati počast svojem prijatelju.

- On je prolazio kroz moju ulicu, on je tu rođen, znam mu mamu, oca, brata, magarca s kojim smo prolazili, to je jedna ulica kroz koju je prolazila pjesma, bez sumnje, i život, radost i smijeh, zajednički dvor svih stanara te ulice - napominje Izvor Oreb.

Ideja za skulpturu nastala je još prije desetak godina, kada je razmišljao o tomu da je Oliver toliko vrijedan čovjek i da nas je toliko zadužio da ga treba ovjekovječiti.

- I onda je došla ideja da njega treba napraviti kao velikog glazbenika, bez sumnje velikog Velolučanina, koji je volio svoje mjesto, kao i mi svi. I to treba sve ujediniti u jednoj skulpturi. On mora biti vidljiv kako malome tako i velikome čovjeku, da je on vidljivi oltar tog mjesta - dodaje Oreb.

- Skupa smo radili, ali uglavnom ja sam bila oko portreta i tako neke stvari. Radili smo gotovo dvije godine s nekakvim malim prekidima. Bilo je puno skica koje su bile pripreme za njega. Na puno smo se namučili, baš jesmo. Znate, nije baš jednostavno raditi gore na dva-tri metra. Morate imati skale i to treba gore-dolje cijelo vrijeme, pa nešto pogriješiš, pa ponovno gore, pa se moraš udaljiti da bi vidio što si napravio - objašnjava Emilija Karlavaris.

Visoka više od dva metra, Oliverova skulptura radila se najprije u glini, zatim u gipsu, a sad je spremna za lijevanje u bronci. Bit će postavljena u Parku Olivera Dragojevića ispred kulturnog centra u Veloj Luci. Hommage je to prijatelju, skromnom i jednostavnom sumještaninu, ribaru, domoljubu, a tako velikom i veličanstvenom pjevaču, kojega su svi obožavali i koji svojom pjesmom nikoga nije ostavio ravnodušnim.

- Njegova je veličina beskrajna zato što ju je pronio glasom koji je izišao iz tih, rekao bih, stijena, mora, ribara i težaka. Glas koji je donio dalmatinsku šansonu, uz velike vrijedne skladatelje, odnosno vrijedne tekstopisce. Ja sam ponosan na to što je pjevao moje dvije pjesme i rekao je bio meni - ovo će se pivat - zaključio je Izvor Oreb. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana