Kultura
VINKOVCI

Izložba dječjih radova nastalih ljetos u Supetru
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
U predvorju vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. Likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sveta Ana Vinkovci. Kao i svih proteklih godina, radionica je održana u Supetru, na Braču, u njihovu odmaralištu, a na njoj je, uz djecu Doma zainteresiranih i nadarenih za likovno stvaralaštvo, sudjelovalo pet umjetnika - Mario Matoković, Vjekoslav Filipović, Iva Muškić, Ana Čolaković i Marko Šošić, koji je i umjetnički voditelj radionice. Marko Šošić, izvanredni profesor, doktor umjetnosti, kazao je kako likovni umjetnici već 28 godina zaredom dolaze u Supetar, a radionice, podsjetio je Šošić, sastoje se od dva važna dijela.


- Prvi su pedagoški unaprijed osmišljene likovne radionice koje vode likovni umjetnici, ujedno i likovni pedagozi, što znači da rade u školi ili nekoj sličnoj instituciji. U isto vrijeme umjetnici rade i svoju vlastitu produkciju. Ideja je da, dok umjetnici stvaraju, i djeca stvaraju s njima te je na taj način izložba osmišljena i postavljena. Tamo smo bili na likovnoj radionici i na radnoj dužnosti, međutim, u atmosferi mora i opuštanja, sve je bilo vrlo ležerno - pojasnio je Šošić, dodavši kako su na nekim radionicama djeca oslikavala zidove odmarališta u Supetru, stoga to nisu mogla ponijeti, a radovi koje su mogla odnijeti izloženi su u foajeu vinkovačke knjižnice.


- Važno je reći kako umjetnici našoj ustanovi u trajno vlasništvo ostavljaju svoje umjetničke radove, ali ono što je posebno važno i na čemu inzistiramo posljednjih nekoliko godina jesu pedagoški vođene radionice umjetnika s djecom, te ovdje izlažemo i dječje radove nastale na radionicama, fotografije i opise radionica – rekla je ravnateljica Doma, Ana Zrinka Mikić, dodavši kako su djeca u odmaralištu svoje vrijeme provodila na radionicama, a ugodno ozračje i prijateljski odnos s umjetnicima na djeci ostavljaju pozitivan trag.


Izložbu je otvorio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, koji je rekao kako je radionica nevjerojatan spoj talenta i kreativnosti članova naše zajednice koji u suradnji s umjetnicima pokazuju što mogu i na najljepši način oslikaju što vide oko sebe. M.Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana