Magazin
BRITANIJA U PROBLEMIMA

Brexit nije riješio, nego je produbio problem ilegalnih migracija na otok
Objavljeno 9. prosinca, 2023.
Prema podatcima Frontexa, samo u listopadu ove godine, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru, više od osam tisuća migranata prešlo je Engleski kanal (La Manche)...

Ujedinjena Kraljevina promijenila je petero premijera od referenduma održanog 23. lipnja 2016., na kojem su britanski građani odlučili napustiti Europsku uniju. David Cameron, inicijator samog referenduma, Theresa May, Boris Johnson i Liz Truss bivši su britanski premijeri koji su nastojali regulirati ili bar prividno riješiti jedan od gorućih problema na razini europskog kontinenta - ilegalne migracije, navodi Matej Brečić, asistent u Uredu zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu, komunikolog, te u nastavku svoga priloga za Magazin piše:- Aktualni britanski premijer Rishi Sunak, koji je inicijatora referenduma Davida Camerona vratio u svoju administraciju ovoga mjeseca postavivši ga za ministra vanjskih poslova, također se prilično muči s borbom protiv ilegalnih migracija. Dogovor s Ruandom, koji je trebao uključiti da se tražitelje azila prebaci u Ruandu dok čekaju rješenje svog statusa, Vrhovni je sud Ujedinjene Kraljevine odbacio. Odluka Vrhovnog suda "osudila" je taj plan i prije nego što se uopće počeo primjenjivati.

Jedna od ključnih odrednica kampanje Leave bile su upravo ilegalne migracije i neodrživ model upravljanja njima. Kampanja, unutar koje su zabilježene zaista sjajne debate u javnim medijima, u svoj je fokus stavila strah od novog vala izbjeglica i migranata. Podsjetio bih kako govorimo o kampanji održanoj u vrijeme najveće migracijske krize, kada je više od dva milijuna ljudi pristiglo na europske obale tražeći sigurnost ili ekonomski prosperitet. Strah je u takvim okolnostima bilo lako usaditi, posebice kada su se za predvodnike kampanje Leave profilirali političari poput Nigela Faragea, suosnivača Stranke za neovisnost Ujedinjene Kraljevine, ili Borisa Johnsona i Michaela Govea. Tada su pozivali na vraćanje britanskog suvereniteta u ključnim odlukama, poput migracijske politike, uz odbijanje mogućnosti prihvaćanja "briselskog" prijedloga o prihvatu određenog broja izbjeglica, čime bi se rasteretile države članice koje su zbog svog geografskog okruženja prve na migracijskom udaru, poput Grčke i Italije.

Osim sada već općepoznatih posljedica koje je Brexit izazvao, poput pada britanske funte, slabljenja gospodarstva i trgovinskog potencijala, jasno je kako britanski izlazak iz Europske unije nije riješio pitanje ilegalnih migracija. Štoviše, nakon godina stagnacija ponovno svjedočimo intenzivnom migracijskom pritisku, čak i na samom sjeveru Europe. Prema podatcima Europske agencije za obalnu i graničnu stražu (Frontex), samo u listopadu ove godine, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru, više od osam tisuća migranata prešlo je Engleski kanal (La Manche).

Novi britanski ministar unutarnjih poslova James Cleverly izjavio je kako je britanska vlada "potpuno predana smanjenju ilegalnih migracija" i kako su spremni "smanjiti ukupne brojke eliminiranjem zlouporaba i iskorištavanja britanskog viznog sustava". Prema takvim izjavama, kao i prema izjavama prethodnica na mjestu čelne osobe unutarnjih poslova (Suella Braverman i Priti Patel), jasno je kako Brexit nije regulirao pitanje ilegalnih migracija, nego je smanjio i manevarski prostor u rješavanju tog višeslojnog pitanja.

Koliko Brexit kao ideja, politički koncept ili jednostavno kao populistička parola nije uspio, najbolje govori podatak o padu generalnog euroskepticizma ili padu podrške za potencijalno napuštanje pojedinih država članica, i u Francuskoj i u Grčkoj, unatoč činjenici što se spomenute države članice također suočavaju s velikim problemima u području migracije i integracije. Unatoč činjenici kako je i Europska unija izgubila britanskim izlaskom - posebice kada Ujedinjenu Kraljevinu promatramo kao nuklearnu silu i snažnog kontributora u europskom proračunu - u ovom procesu najveći poraz doživjeli su britanski građani.

 
Piše: Matej BREČIĆ
Asistent u Uredu zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu, komunikolog...
Možda ste propustili...

PUT IZ LABIRINTA: ANTE MIHALJEVIĆ, O MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA...

Muškarci se koriste riječima kao alatom, a žene kao kistom

DR. SC. KRISTIJAN SEDAK, HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE

Mediji nameću pojedine teme i stavljaju političare u reaktivni položaj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana