Novosti
USKOKOVA OPTUŽNICA U PROBLEMIMA IZ FORMALNIH RAZLOGA

VKS: Dokazi protiv četvorice bivših ministara osumnjičenih za korupciju nedorečeni i neprecizni
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

Visoki kazneni sud (VKS) ukinuo je odluku kojom je zagrebački Županijski sud zakonitima proglasio Uskokove dokaze protiv četiri bivša ministra i županjskog gradonačelnika Damira Juzbašića, osumnjičenih za korupciju.Uz Juzbašića, optužnicom su obuhvaćeni bivši HDZ-ovi ministri Darko Horvat, Tomislav Tolušić i Josip Aladrović te nekadašnji potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević iz SDSS-a. Prizivni sud je, ne navodeći identitet okrivljenika, priopćio da je rješenje suda ukinuto po službenoj dužnosti iz formalnopravnih razloga. "Zbog toga se VKS nije upuštao u razmatranje žalbenih navoda okrivljenika, te su njihove žalbe bespredmetne", stoji u priopćenju suda. VKS je pojasnio da prvostupanjski sud nije precizirao o kojim se konkretno dokazima radi te da se iz tako "nedorečene i neprecizne" izreke pobijanog rješenja ne vidi u odnosu prema kojim je konkretnim dokazima donesena odluka o neizdvajanju, "jer upućivanje na točku optužnice a da pritom isti nisu konkretizirani nije pravilno".

Riječ je o ukupno 310 dokaza za koje prvostupanjski sud nije obrazložio svoje razloge za odbijanje svakog pojedinačnog dokaza, nego je te dokaze grupirao prema razlozima zbog kojih su osporavani. Apelacijski sud smatra i da je u izreci rješenja o izdvajanju ili neizdvajanju dokaza potrebno posve precizno i jasno navesti te točno naznačiti onaj sadržaj materijalnog ili personalnog dokaza o kojem je Županijski sud donio odluku kada je odlučivao o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza.

VKS je ocijenio i da je izreka pobijanog rješenja nerazumljiva te se zbog navedenih nedostataka i takve izreke rješenje ne može ispitati pa upućuje prvostupanjski sud da u ponovljenom postupku otkloni "bitnu povredu odredaba kaznenog postupka na koju mu je ukazano ovim rješenjem na način da će po potrebi pozvati branitelje da preciziraju dokaze koje predlažu izdvojiti iz spisa i iz kojih razloga".

O osnovanosti optužnice protiv bivših ministara i gradonačelnika Županje optužno vijeće počelo je raspravljati nakon što je postupak protiv njih razdvojen od postupka za ostale okrivljenike koji su krajem prošlog prosinca priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom. Riječ je o Ani Mandac, nekadašnjoj Horvatovoj pomoćnici, osuđenoj na 11 mjeseci zatvora, što joj je zamijenjeno radom za opće dobro, bivšoj ravnateljici Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katici Mišković, uvjetno osuđenoj na devet mjeseci zatvora uz dvogodišnji rok kušnje, te bivšem državnom tajniku Velimiru Žunecu, osuđenom na uvjetnih deset mjeseci uz tri godine kušnje. Njih troje teretilo se za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za to nisu ispunjavale kriterije.

Horvata Uskok tereti da je 2018. kao ministar gospodarstva, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suokrivljenika nezakonito dodijelio nepovratnih 2,6 milijuna kuna. U tom su kraku slučaja Uskokovom optužnicom obuhvaćeni i Tolušić te Milošević jer je dio novca dodijeljen pripadnicima srpske nacionalne manjine. Iz tog je slučaja proizišla i istraga protiv bivšeg ministra rada i socijalne skrbi Aladrovića, kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dvaju zapošljavanja 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj HZMO-a. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”