Novosti
POLITIZACIJA SUZBIJANJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Gotovi prosvjedi seljaka, mjere uspješne, epidemija se smirila
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
Dogovoreni svi zahtjevi osim svinjokolja, hoće li ih biti, znat će se do 15. prosinca

Nakon 16 dana, u četvrtak su završili prosvjedi vezani uz afričku svinjsku kugu i mjere za sprječavanje njezina širenja. Prosvjedni su punktovi raspušteni nakon što su prosvjednici dobili zapisnik sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, što je predsjedniku Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislavu Pokrovcu bio jedini preduvjet za raspuštanje svih prosvjednih postaja.



“Hrvatski je narod uspio i napravio dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu, ostavio je tradiciju na selu, borio se i uspio u tome. Možemo biti zadovoljni, trebamo otići svojim kućama. Ovaj ću tren raspustiti prosvjede u svim županijama, svi idemo kućama, pripremiti se za Božić. Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje spasili su tradiciju hrvatskog sela. Nema više eutanazije zdravih svinja i kategorizacija te poručujem da će ‘dobiti po repu‘ svi koji budu radili protiv hrvatske države. Ako budemo na bilo koji način izigrani, mi ćemo opet izići na ceste nakon Nove godine, ali tada će tema biti isključivo poljoprivredno zemljište i natječaji. Ići ćemo na rušenje svih natječaja koji su zlorabljeni i suprotni interesima sela i malih OPG-ova", najavio je Pokrovac, na čiji su račun proteklih dana stizale kritike za politizaciju problema afričke svinjske kuge. Najavio je za sedam dana u Slavoniji novi sastanak s ministrima Ivanom Anušićem i Marijom Vučković.


Najvažniji zahtjevi prosvjednika odnosili su se na zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravim svinjama te svinjokolja. Prema Pokrovčevim riječima, od prvotnih nekoliko zahtjeva došlo se s vremenom do 11-12 zahtjeva čije je rješavanje dogovoreno na sastanku u srijedu, osim održavanja svinjokolja, a hoće li ih biti, trebalo bi se znati do 15. prosinca. Najavio je da, ako se dogovoreno ne bude provodilo, Stožeru neće biti problem sljedeće godine ponovno pozvati na prosvjede.

U četvrtak je raspušten i prosvjedni punkt u Potnjanima, u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se prosvjedovalo 11 dana. "Ministrica je obećala da će, ne dođe li do novih slučajeva afričke svinjske kuge, za našu županiju datum s kojim bi se znalo o održavanju svinjokolja biti 12. siječnja, no sve se mijenja dođe li u međuvremenu do novih slučajeva zaraze", rekao je organizator prosvjeda na punktu Potnjani Ivica Backo.


“Hrvatska Vlada, Ministarstvo poljoprivrede i nacionalni veterinarski sustav uz potporu najvećeg broja posjednika i uzgajivača, unatoč njihovim teškim okolnostima, rade sve što je moguće kako bi se bolest stavila pod kontrolu i suzbila, kako bi se ublažile ekonomsko-socijalne posljedice bolesti i potpuno uklonile. Razvidno je da objektivnih razloga za prosvjede, na koje ljudi uvijek imaju pravo, i to poštujem - nema", rekla je u četvrtak ministrica Vučković. Novinari su ju pitali i što je to potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku u srijedu uspio reći prosvjednicima, a ona nije, s obzirom na Pokrovčeve pomirljive tonove. Odgovorila je da to pitanje treba uputiti Anušiću, napomenuvši da u Vladi svi odgovaraju za područje za koje su direktno nadležni te rade kao tim kako bi se ostvarili strateški ciljevi Hrvatske, a da je poljoprivreda, njezin razvoj i revitalizacija ruralnog prostora jedan od najvažnijih. Anušić je, kazala je Vučković, član Vlade koji daje sve od sebe da se sve što je važno za Hrvatsku postigne. "Ministar Anušić dolazi iz Slavonije, uspješan je višegodišnji načelnik i župan te je njegovo iskustvo i poznavanje tog prostora svakako vrlo vrijedno u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva", rekla je. Ponovila je kako se bolest ASK uspjelo dovesti pod kontrolu, ovoga tjedna nema potvrđenih slučajeva, no pozvala je na oprez.

Premijer Andrej Plenković u uvodu je sjednice Vlade također rekao kako u ovom trenutku nema ni jednog novog slučaja bolesti, što znači da mjere koje se provode funkcioniraju, a svinjogojcima će biti kompenzirana šteta koju su pretrpjeli. "Već nekoliko dana epidemija je smirena, što znači da su mjere ograničenja zona koje su se poduzimale u suzbijanju i kontroli bolesti funkcionirale. Apeliramo na sve da budemo strpljivi, a da se u međuvremenu maksimalno pridržavamo mjera kako ne bi došlo eventualno do daljnjeg širenja bolesti", rekao je premijer.

Suzana Župan
SNAŽNA POTPORA
Premijer je rekao kako je politika Vlade snažna potpora svinjogojcima, poljoprivrednicima, hrvatskom selu, osobito Slavoniji. Podsjetio je kako je do sada isplaćeno 7,5 milijuna eura za više od 1200 posjednika svinja te najavio da počinju isplate dodatnih pet milijuna eura. “Dakle, ukupno 12,5 milijuna eura za oko 1300 posjednika kako bi se nadoknadila šteta zbog eutanaziranih životinja”, kazao je Plenković. Naveo je kako je eutanazirano 35.000 svinja, tri posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj, kojih je 950 tisuća.

12,5

milijuna eura za oko 1300 posjednika isplaćuje država kako bi se nadoknadila šteta zbog eutanaziranih životinja