Svijet
DVA MJESECA RATA

Borbe Izraela i Hamasa jačaju, krvoproliće ne prestaje
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

Mračno raspoloženje prevladavalo je u četvrtak u Izraelu na početku Hanuke, prvog židovskog blagdana od 7. listopada, kada je, prema navodima Izraela, Hamas masakrirao 1200 ljudi u svom krvavom napadu na jug zemlje. Nakon dva mjeseca rata s Hamasom fotografije izraelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze i dalje se vide na plakatima na autobusnim postajama u Jeruzalemu i monitorima na zgradama.Dok je još uvijek 138 Izraelaca u Hamasovu zarobljeništvu, neki Izraelci imaju osjećaj da zemlja gubi na snazi, piše Reuters. Oko 200 tisuća Izraelaca moralo je otići s juga države, gdje se infiltrirao Hamas, i sa sjevera, koji iz Libanona napada Hezbolah. Zbog rata nema puno turista, pa hotele nastanjuju izbjegli iz tih dijelova zemlje. "Sedmi listopada bio je dan koji je promijenio tijek izraelske povijesti", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat, nazvavši ga "najgorim danom za židovski narod od holokausta". U spomen na drevnu židovsku pobjedu, Hanuka je obiteljski blagdan slobode i svjetla. Počinje sa zalaskom sunca u četvrtak i trajat će do zalaska sunca u petak, 15. prosinca.

U isto vrijeme nastavljene su žestoke borbe u Pojasu Gaze između Hamasa i izraelske vojske, koja je zauzela grad Kan Junis u potrazi za idejnim tvorcem krvoprolića 7. listopada. Paralelno sa zračnim napadima Izrael je proširio kopnene operacije na cijeli taj uski i prenaseljeni palestinski teritorij. Civilno stanovništvo prisiljeno je preseliti se u sve skučenije područje uz egipatsku granicu. U Kan Junisu izraelska vojska stigla je do centra grada. Izraelska vojska priopćila je da je "probila obrambene linije" Hamasa, "eliminirala brojne teroriste" i uništila oko "30 ulaza u tunele". Navodno su opkolili kuću Jahje Sinvara, vođe Hamasa u Pojasu Gaze. "Sinvar se skriva pod zemljom", kaže Daniel Hagari, glasnogovornik vojske. Jahja Sinvar (61), koji je 23 godine proveo u izraelskim zatvorima, smatra se tvorcem napada na Izrael. Nije viđen u javnosti od 7. listopada.

Zbog velikog broja mrtvih i tisuća raseljenih glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da se uskoro može "potpuno urušiti javni red". U pismu Vijeću sigurnosti pozvao se na članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017., koji mu omogućuje da skrene njihovu pozornost na "bilo koje pitanje koje, prema njemu, može ugroziti međunarodni mir i sigurnost". Vijeće sigurnosti trebalo bi o tom zahtjevu raspravljati u petak. Ministar vanjskih poslova Izraela Eli Cohen odgovorio je da je "Guterresov mandat opasnost za svjetski mir" i da "svatko tko podržava mir u svijetu mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa". H/I.B.
MILIJUNI RASELJENIH
Prema podatcima UN-a, 1,9 milijuna ljudi, ili oko 85 posto stanovništva, raseljeno je zbog rata u Pojasu Gaze, gdje je više od polovine domova uništeno ili oštećeno izraelskim bombardiranjem. Grad Rafah, na granici s Egiptom, jedino je mjesto gdje se još distribuira humanitarna pomoć, u ograničenim količinama, prema UN-u.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana