Regija
OPĆINSKO VIJEĆE ODLUČILO NE POVEĆAVATI POREZNE STOPE

Đurđenovac ukida prirez,
u općinskom će proračunu
imati 100.000 eura manje
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
ĐURĐENOVAC - Jednoglasnom odlukom đurđenovačkog Općinskog vijeća usvojeno je ukidanje prireza te zadržavanje postojećih stopa poreza na dohodak.

Nema prireza od deset posto, a stope poreza ostale su na istoj razini - 20 posto (niža) i 30 posto (viša). Iako je imala mogućnost da propiše veće stope poreza, konkretno od 15 do 22 posto za primanja do 50.400 eura godišnje porezne osnovice te stopu poreza od 25 do 33 posto za primanja čija je godišnja porezna osnovica veća od 50.400 eura, Općina Đurđenovac odlučila je ne povećati porezne stope.

Voditeljica Odsjeka za poslove proračuna i računovodstva u Jedinstvenom upravnom odjelu Mirjana Lovaković pojasnila je kako će zbog toga plaće biti rasterećene prireza kao nameta, zbog čega će zaposleni imati veće prihode.

Ukidanjem prireza Općina Đurđenovac gubi oko 100.000 eura godišnjeg prihoda u proračunu.

- Vlada je dopustila da sami kreiramo poreznu politiku i imali smo mogućnost povećati poreznu stopu, ali smo odlučili da ostane ista, svjesni da će Općina imati manje prihode. Prema našoj kalkulaciji, Općina će imati oko 100.000 eura manje u proračunu, ali će građani u radnom odnosu imati veće prihode. Smatram da možemo izdržati gubitak od 100.000 eura za dobrobit naših zaposlenih građana. Na nama je da pokušamo više sredstava povući iz nekih drugih izvora, primjerice iz nacionalnih i europskih - objasnio je đurđenovački načelnik Hrvoje Topalović.

Općinsko vijeće izglasalo je i općinske poreze, a koji su ostali nepromijenjeni. Općina Đurđenovac ima dva poreza - porez na potrošnju te porez na korištenje javnih površina. Porez na potrošnju i dalje je tri posto, a visina poreza za korištenje javne površine ovisi o namjeni zakupa.

Za ljetne vrtove i terase porez iznosi 0,66 eura po četvornom metru, za zabavne parkove 0,53 eura, a za pokretne štandove za kokice, sladoled i kestenje 3,98 eura. Za postavljanje reklamnih panoa i raznih natpisa porez iznosi od 66,3 do 199,08 eura, ovisno o veličini.

Obveznik koji želi postaviti šator za ugostiteljske usluge, ovisno o veličini, plaćat će dnevno od 19,90 do 66,36 eura, a za vrtuljak 26,54 eura dnevno. Za korištenje površine do 10 kvadrata za prodaju cvijeća i božićnih jelki porez iznosi 5,30 eura dnevno.

Porez se neće naplaćivati za humanitarne, kulturne, zdravstvene i sportske manifestacije. Snježana Fridl
Porez na potrošnju i dalje je tri posto, a porez za korištenje javne površine ovisi o namjeni zakupa

Možda ste propustili...

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

RADIONICA U KNJIŽNICI U POVODU DANA GLAGOLJAŠTVA

Napravili privjeske od gline ukrašene motivima glagoljice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade